ILINDANSKI SABOR U POŽARNICI :: Semberija INFO ::

 

ILINDANSKI SABOR U POŽARNICI


Zavičajno udruženje Tuzlaka u Bijeljini i crkvena opština Požarnica će uz podršku Gradske uprave Bijeljina organizovati 2. avgusta, Ilindanski sabor, u Požarnici kod Tuzle, sa početkom u 15 časova.

-Pozivamo sve naše građane koji su nekakda živjeli na teritoriji Požarnice, odnosno na području tuzlanske regije, da se okupimo 2. avgusta u 15 časova, kako bismo obilježili tradicionalni Ilindanski sabor. Ove godine obilježavamo 125 godina od osvećenja hrama, koji je tokom proteklog rfata pšorušen, ali je 2016. godine obnovljen. Prošle godine smo krenuli i sa obnovom freskopisa u hramu Svetog proroka Ilije“, rekao je sveštenik Spasoja Radovanović, paroh tuzlansko-požarnički i dodao da je obezbijeđen besplatan prevoz iz Bijeljine. On je podsjetio da je u Požarnici prije ratnih devedesetih godina živjelo nekoliko hiljada pravoslavnih domaćinstava, a danas ih je 63, odnosno oko 120 ljudi, a žive isključivo od stočarstva i poljoprirede. Gradonačelnik Ljubiša Petrović rekao je da je ovo nastavak dobre saradnje Gradske uprave i Zavičajnog udruženja Tuizlaka, kao i crkvene opštine Požarnica.

-Saradnja podrazumijeva svaku vrstu podrške i tako će biti i narednih godina“, rekao je Petrović. On je naglasio da će se u narednom periodu, Zavičajno udruženje Tuzlaka i Gradska uprava, zajednički pojaviti i pred institucijama Grada Tuzla, kako bi se insistiralo na poboljšanju infrastrukture i održavanja mjesnih grobalja na tom području, te da se za pravoslavne povratnike obezbijede dostojanstveni životni uslovi.

Semberija info