Autoputevi u Republici Srpskoj u cijelosti pokriveni inteligentnim ITS sistemom :: Semberija INFO ::

 

Autoputevi u Republici Srpskoj u cijelosti pokriveni inteligentnim ITS sistemom


Početkom ove godine svih 106 kilometara autoputa u Republici Srpskoj pokriveno je inteligentnim transportnim sistemom (ITS), izuzetno važnim za korisnike, službe održavanja i upravljače autoputa – Javno preduzeće "Autoputevi Republike Srpske" d.o.o. Banja Luka.

Ovaj sistem omogućava operaterima u kontrolnom centru da upravljaju saobraćajnim tokovima u slučaju incidenata, održavanja autoputa, nepredviđenih okolnosti, vremenskih nepogoda, zagušenja, ali i da prate normalne, svakodnevne aktivnosti na autoputu. Na taj način doprinosi smanjivanju gužve i omogućava upravljaču da evidentira sve nepredviđene scenarije na autoputu, kao i da ih dokumentuje u budućim prekršajnim i krivičnim procesima. ITS sistem značajno poboljšava bezbjednost korisnika autoputa, ali i svih radnika na njemu.



Uspješno tromjesečno testiranje

Inžinjer za QC i ITS u Javnom preduzeću "Autoputevi Republike Srpske" Sergej Đukić objasnio je da su nakon tromjesečne testne faze ITS sistema na dionici autoputa Gradiška-Banja Luka pod stalnim nadzorom oba autoputa u Republici Srpskoj - autoput E 661 Gradiška-Banja Luka i autoput "9. januar" Banja Luka-Doboj.

"Na kompletnoj dionici, odnosno od Gradiške do Kladara (Doboj), nalazi se ukupno 117 PTZ kamera za praćenje saobraćajnih tokova i 46 kamera za detekciju incidentnih situacija. Sistem za upravljanje, nadzor i kontrolu saobraćaja na cijeloj dužini autoputa u RS ima ukupno 74 portala, na kojima se nalaze 152 varijabilna predefinisana saobraćajna znaka i 54 informaciona displeja za komunikaciju sa korisnicima autoputa. Takođe, u okviru ITS sistema na cijeloj dionici imamo ugrađeno ukupno 68 SOS telefona, koji su spojeni u kontrolni centar u Kladarima i Laktašima, kao i 14 meteoroloških stanica, koje su instalirane na meteorološki potencijalno rizičnim i saobraćajno kritičnim mjestima", saopštio je Đukić.



Za implementaciju ovog zahtjevnog projekta bila je zadužena kompanija TeleGroup koja se već profilirala u ITS oblasti u cijelom regionu. Ekipa TeleGroup Banja Luka prepoznata je na tržištu kao jedna od vodećih kompanija u implementaciji složenih inteligentnih transportnih sistema, a na ovaj način je zaokružila dugogodišnji projekat projektovanja, nabavke i ugradnje opreme i sistema za upravljanje i kontrolu saobraćaja.

TeleGroup zaokružio dugogodišnji projekat

"Uspješno smo implementirali veoma kompleksan sistem sa nizom podsistema i uz obuku operatera i stručnog kadra koji će ga koristiti. TeleGroup kao odgovorna kompanija pruža 24/7 podršku, što je jako bitno jer se radi o 'živom' sistemu koji zahtijeva operativnost u svakom trenutku", izjavili su projekt menadžeri TeleGroupa Goran Perišić i Miloš Stupar.

Uloga ITS (Intelligent transportation system) sistema je da u realnom vremenu obavijesti sve učesnike u saobraćaju o stanju na dionici gdje je implementiran. Sistem koji je automatizovan dobija informacije od meteoroloških stanica, ANPR kamera koje registruju vozila koja prevoze opasne materije i prate njegovo kretanje, AID (Automatic Incident Detection) sistema koji obavještava o incidentnim situacijama, video nadzora na cijeloj dionici autoputa i naplatnim stanicama, tunelskog sistema koji prikuplja informacije o stanju u tunelu (nivo CO2, brzinu strujanja vazduha, vidljivost, incidentne situacije), sistema upravljanja osvjetljenjem na petljama i u tunelima, kao i SOS telefona koji omogućavaju poziv kontrolnom centru u slučaju nezgode.

Pandemija korona virusa pomjerila je rok završetka ITS sistema za nekoliko mjeseci jer je bilo teško omogućiti proizvodnju i dopremu opreme iz Njemačke i Holandije, kao i obezbjediti prisustvo stručnjaka iz Siemensa, čiji je zadatak bio uvezivanje svih podsistema u jedan jedinstveni ITS sistem. 

Ipak, iz JP "Autoputevi Republike Srpske" navode da su radovi na drugim projektima u njihovoj nadležnosti uglavnom nastavljeni po planu, prije svega izgradnja mosta preko rijeke Save kod Gradiške i prvih kilometara autoputa na Koridoru 5C, na pravcu od Tovire do Rudanke. U narednom periodu prioritet im je izgradnja autoputa prema Srbiji.

Iz kompanije TeleGroup Banja Luka poručuju da će nastaviti razvoj u oblasti ITS sistema čijom su integracijom omogućili da "Autoputevi RS" podignu nivo usluge na evropske standarde.