SRPSKA PRVI PUT U ISTORIJI dobija Zakon o mobingu: Hoće li radnici konačno moći da odahnu? :: Semberija INFO ::

 

SRPSKA PRVI PUT U ISTORIJI dobija Zakon o mobingu: Hoće li radnici konačno moći da odahnu?


Na zahtjev Saveza sindikata Republike Srpske, Republika Srpska prvi put u istoriji dobija Zakon o mobingu, odnosno Zakon o zaštiti od uznemiravanja na radu, kojim je propisano da je uznemiravanje na radu svako ponašanje prema radniku, grupi radnika ili poslodavcu koje može nanijeti štetu fizičke, psihičke ili seksualne prirode. 
 
Podsjećanja radi, već sedam-osam godina Savez sindikata Republike Srpske inicira donošenje Zakona o mobingu, odnosno sprečavanja uznemiravanja na radu, jer su, kako ističu u Savezu, imali brojne prigovore, odnosno pritužbe radnika da se nad njima vrši mobing. 
 
Taj zakon je, kako dodaju iz Saveza, bio usaglašen na radnim grupama, te je ušao u skupštinsku proceduru, ali je 2013. godine povučen, pred samo usvajanje, jer nije prošao na određenim skupštinskim odborima.
 
Sada je takav zakon konačno pred usvajanjem. Nacrt Zakona o zaštiti od uznemiravanja na radu je, podsjetimo, Vlada Republike Srpske nedavno usvojila na svojoj 100. sjednici.
 
"Ono što je bitno za nas kao nekoga ko predstavlja radnike Republike Srpske jeste da su definisane radnje uznemiravanja na radu, konkretne radnje koje je do sada jako teško bilo dokazati", ističu iz Saveza sindikata RS u izjavi za portal InfoBijeljina.
 
Pod tim se, kako dodaju, podrazumijeva fizičko nasilje ili prijetnja fizičkim nasiljem, verbalno napadanje, obraćanje uz viku, prijetnju ili vrijeđanje, upućivanje vulgarnih komentara.
 
Tu spadaju i neopravdano isključivanje radnika iz radnih procesa i procesa donošenja odluka, postavljanje neadekvatno kratkih rokova za izvršenje posla ili neopravdano preopterećavanje radnika radnim zadacima, neosnovano kažnjavanje ili uskraćivanje ostvarivanja prava po osnovu rada i drugo. 
 
“Takođe, jako je bitno i što su definisane obaveze poslodavaca za preventivno djelovanje radi sprečavanja uznemiravanja na radu i postupci za zaštitu od uznemiravanja na radu kod svih poslodavaca bez obzira na karakter vlasništva i oblik organizovanja. Ističemo da će ovaj zakon poboljšati radno zakonodavstvo jer se obezbjeđuje efikasnija zaštita u svim slučajevima uznemiravanja na radnom mjestu”, naglašavaju iz Saveza sindikata RS u izjavi za InfoBijeljina.
 
Vlada RS je, podsjetimo, u decembru 2020. utvrdila Nacrt zakona o zaštiti od uznemiravanja na radu. Kako je tada saopšteno, u RS se prvi put ova oblast uređuje posebnim zakonom, jer su se stvorili uslovi da se posebnim zakonom obezbijedi radnicima efikasnija zaštita u svim slučajevima uznemiravanja na radnom mjestu.
 
"Nacrtom zakona o zaštiti od uznemiravanja na radu uređuju se radnje uznemiravanja na radu, obaveze poslodavca za preventivno djelovanje radi sprečavanja uznemiravanja na radu i postupci za zaštitu od uznemiravanja na radu kod svih poslodavaca bez obzira na karakter vlasništva i oblik organizovanja", saopštili su iz Vlade RS.
 
Izvor: InfoBijeljina.com