Poslanici SDS: Pri određivanju trase auto-puta uzeti u obzir korist za lokalnu zajednicu :: Semberija INFO ::

 

Poslanici SDS: Pri određivanju trase auto-puta uzeti u obzir korist za lokalnu zajednicu


Kao dio posjeta lokalnim zajednicama u Srpskoj, Bijeljinu su juče posjetili poslanici Srpske demokratske stranke u Narodnoj skuštini Republike Srpske. Na čelu delegacije poslanika je bio predsjednik Kluba poslanika ove stranke u NS RS Miladin Stanić, a činili su je potpredsjednik NSRS Sonja Karadžić Jovičević i poslanici Tomica Stojanović, Darko Mitrić, Davor Šešić, Zoran Vidić i Željko Babić.

Ovom prilikom, poslanici su sa gradonačelnikom Bijeljine Mićom Mićićem i njegovim saradnicima razgovarali o položaju lokalnih zajednica u Republici Srpskoj, kao i o perspektivama razvoja Grada Bijeljina.

- Informisali smo poslanike o projektima koji su trenutno u toku u našem Gradu, kao što su završetak izgradnje kanalizacije, izgradnja gasovoda, kao i nove zgrade Centra za socijalni rad sa Dnevnim centrom za djecu sa posebnim potrebama. Takođe, radi se i na uređenju korita rijeke Janje, kao i kanala Dašnica kroz urbano područje, ali i na izmještanju Vatrogasnog doma iz centra Grada na periferiju - podsjetio je prvi čovjek Bijeljine Mićo Mićić, najavljujući da je u planu i izgradnja nove sportske sale koja je neophodna Bijeljini, ali i nove kasete za regionalnu deponiju.

On je istakao da je najznačajniji projekat izgradnja auto-puta Beograd-Banjaluka trasom koja bi trebala ići preko Bijeljine.
- Željeli smo da iskoristimo dosadašnji prostorni plan Republike Srpske i uskladimo s njim prostorni plan Grada, da bi trasa išla od Bijeljine do Rače. Na taj način bi unaprijedili poslovni ambijent našeg Grada. Međutim, pojavila se ideja da trasa auto-puta ide sjevernim dijelom Semberije, što smatramo nepovoljnijom iz više razloga, prije svega jer bi izgradnja trase obalom Save bila mnogo zahtjevnija od one koju smo mi predložili. Na toj trasi postoji devet prepreka - dvije rijeke, dva kanala, kao i pet puteva, čak i pruga. Ta trasa bi bila udaljena 15 kilometara od Bijeljine, po 20 kilometara od Ugljevika i puta za Zvornik i zaobišla bi Bijeljinu - pojasnio je Mićić, upozoravajući na mnogo veću plodnost zemljišta u dolini Save gdje je u planu i realizacija projekta navodnjavanja u saradnji sa resornim Ministarstvom.

Šef poslanika SDS-a u NS RS Miladin Stanić je naveo da Bijeljina ima najboljeg gradonačelnika u Republici Srpskoj i da je, na čelu s njim, mnogo kvalitetnih projekata urađeno u ovom Gradu.
- Bijeljina u pogledu nekih realizovanih projekata prednjači i ispred Banjaluke. Cilj naše posjete je da čujemo sa kakvim se izazovima susreće rukovodstvo u Bijeljini i na koji način Poslanički klub SDS u NS RS može pomoći ovom Gradu po prijedlogu gradonačelnika Mićića - pojasnio je Stanić.
On je pozvao Vladu Republike Srpske da pronađe najbolje rješenje za trasu auto-puta, kako bi od toga što više koristi imali i Srpska i lokalne zajednice.
- Smatramo da treba izbjeći da trasa ide obalom Save zbog najboljeg plodnog zemljišta koje se nalazi u tom dijelu Semberije. Insistiraćemo da Vlada RS traži kompromisno rješenje za ovu trasu, a ne da se po svaku cijenu ide na jednu varijantu, ako postoji izbor - jasan je bio Stanić, dodajući da bijeljinsko rukuvodstvo treba da bude konsultovano o tako važnom projektu koji ide preko teritorije Semberije.
Poslanik SDS Tomica Stojanović je naveo da je ovakav vid posjeta lokalnim zajednicama novina u radu poslaničkog Kluba SDS.
- Danas smo, osim Bijeljine, posjetili Ugljevik i Lopare, gdje smo sa tamošnjim rukovodstvima razgovarali o problemima sa kojima se susreću lokalne zajednice. Kada je riječ o Bijeljini, neophodno je definisati trasu auto-puta, a rukovodstvo ovog Grada će svakako uložiti sve svoje kapacitete da bi se ovaj projekat realizovao na najbolji način. Predložena trasa, od strane bijeljinskog rukovodstva, je od šireg interesa za lokalne zajednice - naveo je Stojanović, dodajući da će Bijeljina postupiti onako kako odluči Srbija.
- Kakav god predlog da bude, prihvatićemo ga i odgovoriti na stručan način - istakao je Stojanović.

Izvor: Grad Bijeljina