Sava blago raste, naše rijeke ispod kote redovne odbrane od poplave :: Semberija INFO ::

 

Sava blago raste, naše rijeke ispod kote redovne odbrane od poplave


Градишка

Hidrološka slika naših rijeka danas je ispod kote redovne odbrane od poplave sa trendom opadanja osim Save čiji vodostaj blago raste što je očekivano. Bosna je u Doboju jutros bila na 180 cm i više nije toliko ineteresantna u smislu zaštite i spasavanja. Nizvodno od Doboja prema Modriči, u mjestu Vranjak, saobraćaj se odvija jednom kolovoznom trakom. Podsjetimo juče je na tom lokalitetu saobraćaj usmjeravan alternativnim pravcem zbog izlivanja Bosne na kolovoz.

Vodostaj Vrbasa u Banjoj Luci je 255 cm što je za 45 cm manje od kote redovne odbrane od poplave. Una bilježi pad vodostaja. Putni pravci Blagaj – Vitasovci, Blagaj – Radomirovac su prohodni. Sana je u Prijedoru na 323 cm što je osjetno ispod tačke redovne odbrane od poplave. U Šipovu je normalna situacija. U opštini Jezero voda se povukla.

Sava ima konstantan rast vodostaja ispod kote redovne odbrane od poplave u Dubici, Srpcu, Brodu, Šamcu, Bijeljini.

Republička uprava civilne zaštite Republike Srpske (RUCZ RS) i dalje u pojačanom režimu i u pripravnosti vrši monitoring okolnosti i događaja u Republici Srpskoj interesantnih za zaštitu i spasavanje i izvršava svoje zakonske zadatke.

Izvor: Republička uprava civilne zaštite Republike Srpske