OBILjEŽEN 16. NOVEMBAR, MEĐUNARODNI DAN TOLERANCIJE :: Semberija INFO ::

 

OBILjEŽEN 16. NOVEMBAR, MEĐUNARODNI DAN TOLERANCIJE


Poštovanje i prihvaćanje različitosti

U okviru obilježavanja 16. novembra, Međunarodnog dana tolerancije, teočanska Koalicija za borbu protiv mržnje ,,Društvo bez predrasuda“, a u saradnji sa Misijom OSCE-a  u BiH, organizovala je Festival kulturnih različitosti. Festival je održan u Teočaku, a okupio je veliki broj mladih iz sjeveroistočnog dijela oba bosanskohercegovačka entiteta.

Posjetioci festivala,  ljudi dobre volje, koji se zalažu za mir, pomirenje, odgovornost, bolji i plemenitiji svijet, uživali su u bogatstvu tradicionalnih igara, te raskošnim i raznovrsnim narodnim nošnjama kulturno-umjetničkih društava iz Bijeljine, Ugljevika, Teočaka, Zvornika, Brčkog, Gradačca i Tuzle.

-Festival kulturne različitosti temelji se na promociji i afirmaciji univerzalnih ljudskih vrijednosti, kroz prožimanje kulture i tradicije različitih naroda. Vjerujemo da će Festival kulturnih različitosti, kao  i budući slični susreti, podstaknuti i ojačati ekonomsko, međureligijsko i međuetničko razumijevanje i dijalog, te da će otvoriti rješavanje praktičnih životnih problema sa kojima se susreću mladi kako u Republici Srpskoj, tako i Federaciji BiH, kazao je koordinator teočanske koalicije Enes Avdičević.

Snežana Jagodić Vujić, ispred bijeljinske Koalicije za borbu protiv mržnje ,,Uzbuna“ , ističe da je 16. novembar dan koji podsjeća na poštovanje i uvažavanje drugačijih od nas.  

-Prema definiciji UNESCO-a tolerancija je poštovanje, prihvaćanje i uvažavanje bogatstva  različitosti  u svjetskim kulturama, forma izražavanja i način da budemo ljudi. Tolerancija podrazumijeva volju i sposobnost da se prihvati i dopusti različitost, bilo da se radi o razlikama u političkim uvjerenjima,  vjerskim, rasnim ili polnim razlikama, kaže Snežana Jagodić Vujić.