Vučić: Pred Evropom i svetom težak period, policija da obezbedi svaki pedalj Srbije :: Semberija INFO ::

 

Vučić: Pred Evropom i svetom težak period, policija da obezbedi svaki pedalj Srbije


Фото Танјуг/Сава Радовановић
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je pred Evropom i svetom težak period i da je važno da pripadnici policije obezbede svaki pedalj Srbije kako bi svaki grad i selo bili sigurni, a svi građani Srbije bezbedni.

„Srpski policajci su uvek tu da prime najteže udarce. Srpski policajci su uvek krivi svima za sve, ali je srpski policajac uvek prvi kojeg svako od nas pozove kada mu je bilo šta potrebno i kada bilo šta očekuje od svoje države. Zato vas molim da ostanete baš takva narodna policija, baš takva kakvu narod želi, baš takva kakvu smo oduvek hteli“, poručio je Vučić tokom govora na centralnoj svečanosti povodom Dana MUP-a i policije, u Nastavnom centru „Makiš“, prensi Tanjug.

Vučić je pripadnicima policije poručio da uvek budu iz svoj narod i da izvršavaju svoje zadatke i naređenja onako kako to po službenoj dužnosti moraju, ali da nikada više ne budu primorani da izvršavaju zadatke koje nije ljudski izvršavati.

„Da vam nikada više izručenje srpskih državljana u džakovima ne bude nametano kao posao, a znam koliko ste se tome protivili i znam koliko ste se borili da sačuvate ne samo svoj obraz, već obraz svoje države“, rekao je Vučić.

On je pripadnike policije zamolio da svoje obaveze izvršavaju tako da svaki građanin Srbije oseti jednak odnos prema njemu, bez obzira da li se radi, pripadniku romske nacionalnosti, bošnjačke mađarske, rumunske, slovačkoj nacionalnoj manjini ili pripadniku srpskog naroda.

„Da posebno štitite žene na svakom mestu, da pokažemo da ženu i majku želimo da zaštitimo više nego sve one koji ugrožavaju i njihove živote i njihovu bezbednost. I moraćemo posebno time da se pozabavimo“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je ukazao da se poslednjih godina usled klimatskih promena javljaju učestali požari i u Srbiji i u regionu.

„Veoma je važno da budemo spremni za gašenje požara svuda. Zato smo kupili dva najmodernija, najsavremenija ruska helikoptera. Zato kupujemo dodatnu opremu za naše vatrogasce, zato što sam siguran da ćemo taj posao imati ne samo u Srbiji tokom letnjih meseci, već i u čitavom regionu“, rekao je Vučić i pozvao pripadnike policije da uvek budu spremni da pomognu zemljama u regionu ukoliko se ukaže potreba za to.

On se zahvalio roditeljima i porodicama svih policajaca, sestrama, supružnicima, njihovoj deci, zato što su, kako je rekao, oni ti koji trpe težinu policijske službe, zbog toga što policajci često nemaju radno vreme, a svakodnevno rizikuju svoju bezbednost i sopstveni život.

„Da vam kažem jedno veliko hvala u ime svih naših građana i da vam kažem da budete spremni za teži period, ne zato što je Srbija u teškom ili lošem stanju. Naprotiv, Srbija imala najveću stopu rasta u celoj Evropi po zemljama koje imaju Eurostat. U celoj Evropi najveću stopu rasta u prvom kvartalu ove godine od 4,7 odsto. Drugoplasirana je Malta sa 4,6 odsto. To je dobra stvar, i to govori da ćemo modernizaciju policije nastaviti“, rekao je Vučić.

Vučić je upozorio da je bezbednosna situacija u svetu ugrožena i da će u budućnosti biti još teža.

„Zato je važno da čuvate, da obezbedite sve rezerve koje imate, da se vi pripremite za taj period, i da, ma koliko teško bilo u Evropi i svetu, obezbedite svaki pedalj zemlje Srbije“, zaključio je Vučić.

Vučić je uoči obraćanja uručio zlatne medalje za hrabrost posvećenu službi i zasluge policijskim službenicima MUP-a.

Zlatnu medalju za zasluge dobio je pukovnik policije, zamenik načelnika uprave za personalizaciju dokumenata i podršku informaciono-telekomunikacionim tehnologijama Dragan Jakšić.

Predsednik Srbije je zlatnu medalju za posvećenost uručio šefu odeljenja za suzbijanje teških krivičnih dela izvršenih od strane organizovanih kriminalnih grupa majoru Nemanji Dašiću.

Zlatnu medalju za hrabrost iz ruku predsednika Srbije dobio je vodnik Vatrogasac, vođa grupe u Vatrogasno-spasilačkoj četi Košutnjak Jovan Munjić.


Izvor: Politika