U Hrvatskoj slaba izlaznost na izborima za Evropski parlament :: Semberija INFO ::

 

U Hrvatskoj slaba izlaznost na izborima za Evropski parlament


Фото - АА

 

U Hrvatskoj je tokom prijepodneva na izbore za hrvatske poslanike u Evropskom parlamentu izašlo svega 7,69 odsto birača, ili njih oko 254.000, objavila je Državna izborna komisija (DIP). To je manje nego na evropskim izborima 2019. kada je prijepodne glasalo 9,93 odsto birača. Izbori za sada protiču bez problema.

Pravo glasa u Hrvatskoj ima oko 3,7 miliona birača koji mogu da glasaju za jednu od 25 izbornih lista, od kojih su 23 stranačke, a dvije nezavisne.

Ovi izbori ostali su u sjenci nedavnih parlamentranih izbora, na kojima je relativnu pobjedu ostvarila Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) premijera Andrej Plenkovića, koja je formirala vladu u koaliciji sa desničarskim Domovinskim pokretom (DP).

Prema posljednjoj predizbornoj anketi koju je objavila Nova TV, najviše glasova i sada će dobiti HDZ, oko 31,9 odsto. 

Druga je opoziciona Socijaldemokratska partija sa 24,6 odsto glasova ispitanih. Slijede zeleno-lijeva stranka Možemo sa 6,5 odsto glasova i koalicija desnih stranaka okupljena oko Mosta sa 6,1 odsto. Izborni prag po toj anketi prelazi još Domovinski pokret sa 5,8 odsto. Blizu praga su još Hrvatska stranka penzionera i široka koalicija liberala i stranaka manjina, među kojima i Samostalna demokratska srpska stranka.

Ako se glasovi pretvore u mandate, HDZ bi mogao da osvoji pet, SDP četiri, a Možemo, Most i DP po jedan mandat, navedeno je u rezultatima istraživanja, sa tim da postoji mogućnost da HDZ osvoji i šesti mandat, ako neka od manjih stranaka ne pređe cenzus.

Birališta u Hrvatskoj su otvorena do 19 časova.

Prve zvanične rezultate DIP će objaviti posle 23 časa, kada budu zatvorena birališta u Italiji, čiji stanovnici poslednji glasaju u EU.

Osim u Hrvatskoj, glasa se i u drugim državama članicama Evropske unije, a prvi su na birališta u četvrtak izašli građani Holandije.

Ovo su četvrti izbori u Hrvatskoj za Evropski parlament s tim da su prvi održani u aprilu 2013, prije ulaska Hrvatske u Evropsku uniju 1. jula 2013. godine.

Hrvatski državljani s prebivalištem u BiH mogu glasati i u našoj zemlji

U Bosni i Hercegovini jutros su otvorena sva birališta na kojima hrvatski državljani u BiH mogu glasati za poslanike u Evropskom parlamentu iz Hrvatske.

Hrvatski državljani u BiH mogu glasati na sedam lokacija: Franjevački međunarodni studentski centar u Sarajevu, Kampus Sveučilišta u Mostaru, Generalni konzulat Republike Hrvatske u Banjoj Luci, Hrvatski kulturni centar “Sv. Franjo” u Tuzli, Osnovna škola “Ivan Goran Kovačić” u Livnu, Osnovna škola “Vitez” u Vitezu, te Školski centar "fra Martina Nedića" u Orašju.

Iz Ambasade Republike Hrvatske u BiH ranije je potvrđeno da je za ove izbore u Bosni i Hercegovini registrovano oko 100 hiljada aktivno i prethodno registrovanih hrvatskih birača. Biračka mjesta se zatvaraju u 19 sati. 

U Orašju su zvaničnici Bosne i Hercegovine koji imaju i hrvatsko državljanstvo glasali za Evropski parlament. Među njima je i predsjednik HDZ-a BiH i član Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović.


Izvor: Beta (A.P.) / BHRT