SPC se oglasila o zabrani ulaska patrijarhu Porfiriju na Kosmet :: Semberija INFO ::

 

SPC se oglasila o zabrani ulaska patrijarhu Porfiriju na Kosmet


BEOGRAD - Iz Srpske pravoslavne crkve (SPC) ocijenjeno je da je odluka vlasti samoproglašenog Kosova da srpskom patrijarhu i episkopima zabrane dolazak u Pećku patrijaršiju - drevno crkveno sjedište nerazumna i neprihvatljiva, gledano sa stanovišta ljudskih prava i slobode svakog čovjeka.

U Informativnoj službi SPC su potvrdili da su Njegovu svetost patrijarha srpskog Porfirija, koji je sa još sedmoricom arhijereja trebalo da, prema ustaljenoj proceduri, u popodnevnim časovima doputuje u sjedište SPC - Pećku patrijaršiju, radi početka redovnog godišnjeg zasjedanja Svetog arhijerejskog sabora na administrativnom prelazu Merdare zaustavili službenici privremenih vlasti u Prištini i bez ikakvog obrazloženja saopštili da im je zabranjen ulazak u južnu pokrajinu.

Kako ističu u saopštenju, patrijarh apeluje na sve koji imaju uticaj na situaciju na Kosovu i Metohiji da učine sve da se prestane sa flagrantnim kršenjem ljudskih prava srpskog naroda, pa i prava na slobodu kretanja srpskog patrijarha, episkopa i sveštenstva.

"Patrijarh Porfirije neće ostaviti svoj narod na Kosovu i Metohiji i učiniće sve što je moguće da se sa njim sretne i da zajedno pomoli Bogu što pre bude moguće", poručili su iz SPC, prenosi Srna.

Oni su najavili da će zasjedanje Svetog Arhijerejskog Sabora početi sa radom sutra u hramu Svetog Save na Vračaru, gdje će Sveta arhijerejska liturgija, uz sasluženje svih arhijereja, početi u 9 časova.


Izvor: Glas Srpske