HRVATI BIRAJU IZMEĐU TITA I TUĐMANA: KO JE BIO BOLjI ZA NjIH, ŠTA MISLE ONI SA SELA, A ŠTA IZ GRADA :: Semberija INFO ::

 

HRVATI BIRAJU IZMEĐU TITA I TUĐMANA: KO JE BIO BOLjI ZA NjIH, ŠTA MISLE ONI SA SELA, A ŠTA IZ GRADA


Foto: Ilustracija, Wikipedia, Profimedia
Zanimljivo istraživanje u Hrvatskoj

Poslednjih dana mnogi građani Hrvatske pozivaju se na politiku Franje Tuđmana, a neki ga i dalje kritikuju. Portal Index.hr objavio je rezultate ankete u kojoj je građanima dato da biraju ko je bolji - Tito ili Tuđman.
 
Šta to Hrvati misle o prvom predsedniku, neposredno pred dvadesetogodišnjicu od njegove smrti, koji su mu najbolji, a koji najgori potezi i ko najbolje predstavlja ono što bi se moglo zvati Tuđmanovom politikom, ispitano je u anketi koju je za Dnevnik Nove TV od 15. do 18. novembra sprovela agencija IPSOS.

Većina građana i većina HDZ-ovaca misli da HDZ ne sprovodi Tuđmanovu politiku


Većina građana misli kako sadašnje vođstvo ne sprovodi politiku Franje Tuđmana. Misli to 49 posto ispitanika, a njih 39 posto misli suprotno. Ne zna njih 12 posto.

A kada se gleda među biračima HDZ-a, podeljena su razmišljanja. Tako njih 45 posto misli da se ne sprovodi politika prvog predsednika stranke, a njih 43 posto misli suprotno. Ne zna njih 12 posto.

Ko najbolje predstavlja Tuđmanovu politiku

A kada građane pitate ko najbolje zastupa ili predstavlja Tuđmanovu politiku, njih 26 posto misli da je to Jadranka Kosor, a isti broj misli da je to Andrej Plenković. Isto tako Tomislava Karamarka „tuđmanovcem“ smatra 17 posto ispitanika, a Ivu Sanadera samo 10 posto građana smatra „tuđmanovcem“.

Ko nabolje zastupa Tuđmanovu politiku za HDZ-ove birače

Među HDZ-ovim biračima 46 posto građana misli da politiku Franje Tuđmana sprovodi Andrej Plenković, a onda sledi Tomislav Karamarko sa 16 posto. Zatim je tu Jadranka Kosor s 11 posto, a na začelju je Ivo Sanader s 8 posto.

Nakon 20 godina većina građana o Tuđmanu misli pozitivno

Nakon 20 godina o prvom predsedniku većina građana misli pozitivno, točnije njih 52 posto. Istodobno je njih 29 posto podijeljeno, odnosno misle o njemu pozitivno i negativno, a o njemu negativno misli 13 posto građana. Ne zna njih 6 posto.

Naravno, među biračima HDZ-a Franjo Tuđman je pozitivna osoba, tako misli 41 posto ispitanika, a birači levice predvođeni centrom o prvom predsedniku imaju podeljeno mišljenje. Njih 49 posto ima i pozitivan i negativan utisak.

Je li za građane Tuđman bio autokrata ili demokrata

Franjo Tuđman kod većine možda ostavlja pozitivan utisak, ali o njegovom načinu vladanja Hrvatska je podeljena. Tako njih 44 misli kako je bio demokrata, a njih 43 posto kako je bio autokrata. Ne zna njih 13 posto.

Među mladima je više onih koji misle da je bio demokrata, stariji birači misle suprotno. Demokrata je bio za one sa osnovnom školom, a oni s visokom stručnom spremom misle da je bio autokrata. I u gradovima ga više smatraju autokratom, a u selima demokratom.

Tuđman za Hrvate najbolji u "Domovinskom ratu", najgori u privatizaciji

Franjo Tuđman kompleksna je osoba, a različite faze i aspekte njegove vladavine građani različito ocenjuju. Tako najboljom ocenjuju njegovu ulogu u Domovinskom ratu, što pozitivnim smatra 79 posto ispitanika, a njih 13 posto misli da je njegova uloga tada bila negativna. Po pitanju ljudskih prava 63 posto građana misli da je Tuđmanova uloga pozitivna, a njih 28 posto misli suprotno.

Po pitanju međunarodne pozicije Hrvatske, 61 posto građana ocenjuje ulogu Franje Tuđmana pozitivnom, a njih 29 posto misli da je negativna. Ako građane pitate o ekonomskoj situaciji, u Hrvatskoj za 41 posto ispitanika uloga prvog predsednika je pozitivna, a za njih 50 posto negativna i na kraju, kao i u ranijim istraživanjima, Franjo Tuđman najgore prolazi ako građane pitate o privatizaciji. Tako njih 23 posto ima pozitivan utisak o njemu, a njih 66 posto negativan.

Tuđman i drugi značajni političari

Franjo Tuđman vladao je u polupredsedničkom sistemu u kojem je imao svu vlast pa bi se moglo reći da je bio i predsednik i premijer. A upoređujući njega s bivšim i sadašnjim premijerom, ali i predsednicima, Franji Tuđmanu primakla se samo jedna osoba.

Franjo Tuđman u poređenju s Ivom Sanaderom najbolje je ocenjen. O Tuđmanu pozitivan utisak ima 78 posto ispitanika, a o Sanaderu njih 7 posto. Franjo Tuđman je pozitivniji i u takmičenju s bivšim premijerom Tihomirom Oreškovićem. O Tuđmanu pozitivan utisak ima 73 posto ispitanika, a o bivšem premijeru njih 14 posto.

Tuđman bolje stoji i u klinču s bivšom predsednicom HDZ-a i premijerkom Jadrankom Kosor. O Franji Tuđmanu pozitivan utisak ima 62 posto ispitanika, a o Jadranki Kosor njih 27 posto.

O Franji Tuđmanu, ako ga se upoređuje sa Zoranom Milanovićem, pozitivan utisak  ima 59 posto građana, a o bivšem premijeru i sadašnjem kandidatu za predsednika njih 30 posto.

U poređenju s bivšim predsednicima i naslednicima Franjo Tuđman takođe bolje stoji. O njemu pozitivan utisak u odnosu na Ivu Josipovića ima 58 posto građana, a o Josipoviću pozitivno misli njih 29 posto.

Franjo Tuđman pozitivniji je i u poređenju sa Stjepanom Mesićem, tako o njemu pozitivno misli 56 posto građana, a o Stjepanu Mesiću njih 32 posto.

I u kontekstu sa sadašnjom predsednicom Tuđman stoji bolje. Tako o njemu pozitivno misli 56 posto ispitanika, a o Kolindi Grabar-Kitarović njih 26 posto.

Franjo Tuđman pozitivnija je osoba i u odnosu na sadašnjeg predsednika Andreja Plenkovića, tako o Tuđmanu pozitivan utisak ima 55 posto građana, a o Andreju Plenkoviću njih 24 posto.

I na kraju, Franjo Tuđman i Ivica Račan. Tu bivši predsednik stoji najlošije, a bivši premijer najbolje. O Tuđmanu pozitivno misli 48 posto građana, a o Ivici Račanu njih 37 posto.

Ko je pozitivnija politička ličnost - Tuđman ili Tito

Kao i nakon 20 godina od smrti Tuđmana ili 40 od smrti Josipa Broza Tita, građani imaju zanimljive odgovore ko je pozitivnija politička osoba. Za 51 posto građana to je Franjo Tuđman, a za njih 35 posto je Josip Broz Tito.

Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 600 građana Republike Hrvatske. Istraživanje je sprovedeno između 15. i 18. novembra 2019. godine. Greška u merenju je +/-4%.

(telegraf.rs / index.hr)