Komemorativna akademija povodom 20 godina od pogroma Srba na KiM; Vučić: Ne smijemo da ćutimo :: Semberija INFO ::

 

Komemorativna akademija povodom 20 godina od pogroma Srba na KiM; Vučić: Ne smijemo da ćutimo


Фото: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg
Izvor: RTRS

U Narodnom pozorištu u Beogradu održava se komemorativna akademija povodom 20 godina od pogroma Srba na KiM.

Komemorativnoj akademiji prisustvuje predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić, kao i ministri i predstavnici Vlade Srbije, Vojske Srbije, Srpske pravoslavne crkve, predstavnici vjerskih zajednica, poslanici, predstavnici diplomatskog kora, porodice stradalih i drugi.

- Danas ću govoriti o 17. martu prije 20 godina. O svoj nemoći i srpske države, i nemogućnosti uprkos junaštvu srpskog naroda na KiM da se odbrani od albanske pošasti. Govoriću i onome kroz šta danas prolazimo, a pokušati da dam naznake i onoga što će biti u budućnosti i onoga šta nam je činiti. Kada od zločina prođe 20 godina, i to bez pravde za žrtve u kazne za zločince, postavlja se pitanje - a šta nam poslije svega ostaje? Šta da kažemo sebi, svijetu, a ponajprije Srbima sa KiM, koji su 17. marta 2004. godine doživjeli pogrom, kada je njih desetoro ubijeno, skoro 1.000 povređeno, 4.000 trajno izbačeno iz svojih domova, dok im je 900 kuća razoreno, a 35 crkava manastira oštećeno i uništeno - rekao je Vučić u svom obraćanju.



Nisam siguran, dodaje Vučić, da postoje prave riječi za njih, ili ih barem on ne zna.

- Ali znam da postoji nešto što ni njima ni nama niko ne može da oduzme - a to je pravo na istinu. I koliko god u današnjem svijetu istinu predstavljaju kao nešto izlizano, osakaćemo, zloupotrebljeno i bezvrijedno, ja i dalje vjerujem da je ona svjetlost bez koje bismo živjeli u vječnom mraku. Neophodna nam je i ne smijemo da je ćutimo čak ni kada nas ubjeđuju da ne znamo šta pričamo. I to nije nikakav inat, to je odbijanje da se živi bez svjetla i da se bude zaboravljen - rekao Vučuć.

Vučić je rekao da se pogrom nastavlja već 20 godina, i kazao je da će uvijek govoriti istinu, i ništa drugo osim istine.

- Moj posao je da kažem da sam dao sve od sebe, da se borim za naš narod na KiM, sa mnogo časnih i divnih ljudi. To smo uvijek radili u najboljoj vjeri za naš narod. Nije to uvijek uspješno, kada ste gotovo sami - rekao je on.

Istakao je da su predstojeći mjeseci odlučujući za narod Srbije.

- Ekonomski će biti odlični za naš narod, ali politički najteži. Želim da se sa svima vama poklonim sjenima naših junaka koji su čuvali svoje kuće, i da im poručim da nisu uzalud pali. Neka živi Srbija, i neka živi naš narod na Kosovu i Metohiji - zaključio je Vučić. 

Tokom pogroma na KiM prije dvije decenije 17. i 18. marta ubijeno je 16 Srba, na stotine povrijeđeno, oko 4.000 njih je protjerano, a uništeno je više od 1.000 kuća, crkava i manastira.

Međunarodne sudije i tužioci su procesuirali sedam slučajeva uništavanja crkava, a 67 osoba je osuđeno.

Ovo je bio drugi veliki pogrom Srba na KiM poslije 1999. godine.