U Gračanici centralno obilježavanje, služen parastos i otkriven spomenik ubijenim Srbima :: Semberija INFO ::

 

U Gračanici centralno obilježavanje, služen parastos i otkriven spomenik ubijenim Srbima


Парастос у манастиру Грачаница (Фото: kosovo-online.com)
Izvor: RTRS

​Centralno obilježavanje 20 godina od martovskog pogroma koji su nad Srbima, njihovom imovinom i srpskim crkvama na Kosovu i Metohiji izvršili Albanci, održano je danas u Gračanici, gdje je služen parastos i otkriven spomenik sa imenima ubijenih Srba.

Pomen su u manastiru Gračanica služili njihova preosveštenstva episkopi raško-prizrenski Teodosije, budimljansko-nikšićki Metodije i novobrdski Ilarion, uz sasluženje sveštenstva i monaštva Eparhije raško-prizrenske.

Vladika Ilarion poručio je da se, uprkos svim nedaćama, srpski narod ukorjenjuje na ovoj zemlji i da se danas sabrao pred sam početak Velikog posta, te da je zato Kosovo i Metohija vječiti podsjetnik za srpski narod da je to carstvo koje čeka.

- Mi ne očekujemo carstvo koje nam je neki zemaljski vojskovođa dobio u bici i oteo, nego ono carstvo koje nam je car careva dao, ne prolivši tuđu krv, nego svoju. Nije slučajno da on za sobom vodi horove mučenika koji su se upodobili njegovom stradanju i koji su na način njima primereni, po svojoj snazi, otvarali vrata carstva nebeskoga i ostavili primere nama - rekao je episkop Ilarion.

Vladika je podsjetio na nevino ubijene, na majke, djecu i porodice ubijene na kućnom pragu, dodajući da oni po hrišćanskoj tradici vječno žive.

Spomenik su otkrili direktor Muzeja žrtava genocida u Beogradu Dejan Ristić i zamjenik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Dušica Nikolić, pošto prištinske vlasti ne dozvoljavaju direktoru ove kancelarije Petru Petkoviću ulazak na Kosovo.

Nikolićeva je istakla da je spomenik postavljen na inicijativu Vlade Srbije i Kancelarije za Kosovo i Metohiju i da treba da podsjeća na nevino stradale Srbe u martovskom pogromu, prenosi "Kosovo onlajn".

- Na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, danas negujemo kulturu sećanja i sa pažnjom i pijetetom sećamo se svih naših žrtava. Cilj otkivanja ove ploče je negovanje kulture sećanja na najteži dan srpskog stradanja na Kosovu i Metohiji - rekla je Nikolićeva.

Ona je navela da imena uklesana u ploču svjedoče o srpskim žrtvama i mučenicima, te da je taj kamen sa srpske Šar planine simbol jačine i opstajanja srpskog naroda na ovim prostorima, simbol njegove snage da izdrži teška vremena i golgotu koju godinama prolazi, ali je i simbol nekažnjenog zločina već 20 godina.

Ristić je rekao da je spomenik podsjetnik na jedan od najdramatičnijih događaja u srpskoj novovjekovnoj istoriji, kada su pred očima cijelog svijeta u plamenu mržnje nestajali vijekovi postojanja i trajanja jednog naroda.