DAN PRIMIRJA: OVAKO SRBIJA OBELEŽAVA KRAJ PRVOG SVETSKOG RATA :: Semberija INFO ::

 

DAN PRIMIRJA: OVAKO SRBIJA OBELEŽAVA KRAJ PRVOG SVETSKOG RATA


Dan primirja u Prvom svetskom ratu danas se obeležava u Srbiji, ali i mnogim zemljama širom sveta. To je dan kada su sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom u železničkom vagonu u Kompijenu u Francuskoj i time okončali rat koji je imao razorne posledice za čitavu Evropu, a Srbiji odneo između 1.100.000 i 1.300. 000 žrtava, što je činilo gotovo trećinu srpskog stanovništva.
 
Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević predvodiće u ime Vlade Srbije, uz pune vojne i državne počasti, centralnu državnu ceremoniju polaganja venaca i odavanja počasti 11. novembra, dan primirja kojim je završen Prvi svetski rat.
 
 
Kako je saopšteno iz Ministarstva, ceremonija će biti održana sutra u 11 sati kod spomen-kosturnice branilaca Beograda u Prvom svetskom ratu na Novom groblju.
 
Centralnoj državnoj ceremoniji prisustvovaće visoki predstavnici Vojske Srbije, Grada Beograda i diplomatski i vojni izaslanici Francuske, Rusije, Velike Britanije, Grčke, Slovačke, Nemačke, Turske, Danske, DR Kongo, Mađarske, Kipra, Austrije, Mjanmara, Hrvatske, Portugalije, Bosne i Hercegovine, Kube, Sirije, Katara, Bugarske, Holandije, Angole, Gruzije, Kuvajta, Austrije, Švajcarske, Evropske unije i drugi.
 
Prisustvovaće i predstavnici udruženja i građani opredeljeni za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.
 
(Kurir.rs/Tanjug)