Spektakularni vatrometi širom Srbije i RS: 500 dronova obojilo nebo srpskom zastavom (FOTO) :: Semberija INFO ::

 

Spektakularni vatrometi širom Srbije i RS: 500 dronova obojilo nebo srpskom zastavom (FOTO)


Cjelodnevna proslava Dana državnosti Srbje završena je istovremenim vatrometom u gradovima širom Srbije i Republike Srpske. Početak vatrometa označilo je 500 dronova koji su, praveći trobojku, sa Kalemegdana stigli do Kule Beograd.

Srbija obilježava Dan državnosti u znak sjećanja na dva datuma - 15. februar 1804. kada je Karađorđe podigao prvi srpski ustanak i na 1835. kada je donesen prvi Ustav Kneževine Srbije – Sretenjski.

Širom Srbije polaganjem ijvenaca, državnim ceremonijama i akademijom obilježen je državni praznik koji se obilježava od 2002. godine.



Sa centralne ceremonije u Orašcu poručeno je da borba za slobodu srpskog naroda i dalje traje.

U Beogradu je 500 dronova izvelo koreografiju trasom dužom od 750 metara riječnog toka. Krenuli su sa Kalemegdana u 20.25, a zaustavljanjem kod Kule Beograd, formirali su oblik i boje srpske zastave, i time označili početak vatrometa.



Vatromet u trajanju od šest minuta i 52 sekunde, istovremeno je počeo u Beogradu kod Kule Beograd, sa Petrovaradinske tvrđave u Novom Sadu, u Nišu sa zidina Tvrđave, Kragujevcu pored rijeke Lepenice u blizini Stare skupštine i Stare crkve, i u više gradova u Republici Srpskoj, među kojima su Banjaluka, Prijedor, Doboj, Istočno Sarajevo, Trebinje, Zvornik, Bijeljina, Novi Grad, prenosi RTS.

 



Osim centralne državne ceremonije u Orašcu, Dan državnosti obilježen je i ceremonijama na Oplencu i u Kragujevcu.



(Nezavisne)