Opozicija u Crnoj Gori: Krivična prijava protiv Mandića zbog isticanja strane zastave :: Semberija INFO ::

 

Opozicija u Crnoj Gori: Krivična prijava protiv Mandića zbog isticanja strane zastave


Фото - РТЦГ

Izvor: RTCG

Poslanici Demokratske partije socijalista, Socijaldemokrata, Hrvatske građanske inicijative i Demokratske unije Albanaca, podnijeli su Specijalnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv predsjednika Skupštine i lidera Nove srpske demokratije Andrije Mandića zbog sumnje da je zloupotrijebio službeni položaj. To je saopštio poslanik DPS-a Andrija Nikolić. On je kazao da su pozvali Bošnjačku stranku da potpiše krivičnu prijavu, što su oni odbili.

Nikolić je kazao da su podnijeli krivičnu prijavu protiv Mandića zbog isticanja zastave strane države u svom kabinetu u Skupštini. 

“Zvaničnici koji su bili u posjeti nijesu bili iz Srbije, pa je tako izložio poruzi državu Crnu Goru, njenu zastavu, kao i Skupštinu.  Time što je istakao zastavu koja je simbol samo jednog dijela naroda on je izvršio krivično djelo diskriminacija, protivno članu 8. Ustava", kazao je  Nikolić.

On je poručio je da bi Mandić trebalo da bude predsjednik Skupštine svih naroda, a ne samo jednog dijela.

“Andrija Mandić ima političku ulogu da mijenja karakter Crne Gore i da to radi sa interesom da je isporuči onima koje godinama služi i svi se prave da to ne vide. On da je u kontinuitetu proizvodi političke podjele u zemlju i želi da uvede Crnu Goru u “srpski svet”. Mislimo da u postupanju Mandića ima puno skandaloznog i puno toga u domenu krivično-pravne odgovornosti i da će ga tužilaštvo saslušati”, kazao je Nikolić.

Nikolić je kazao da su pozvali Bošnjačku stranku da potpiše krivičnu prijavu, što su oni odbili.

"Mislimo da u postupanju Andrije Mandića ima dovoljno osnova i sumnje, da ne samo politički bude sankcionisan, već i za reakciju SDT-a", kazao je on. 

On je pitao da je pitanje kada će neki drugi predsjednik opštine slijediti korake prvog čovjeka Pljevalja Darija Vraneša koji slavi Dan državnosti druge zemlje.

"Ako Dario Vraneš ostane na čelu Pljevalja nakon onoga što je uradio, onda su Milojko Spajić, Jakov Milatović i Aleksa Bečić gori od njega", kazao je Nikolić. Istakao je da pravni tim DPS-a ispituje da li u postupku Vraneša ima elemenata krivičnog i prekršajnog djela. 

On smatra da po službenoj dužnosti treba da reaguje pravosuđe. 

"Nije problem da se Srbi kao narod nacionalno ispolje, ali kad vam predsjednik opštine u Crnoj Gori govori da je teritorijalni integritet sporan, jer su neki tamo  izmislili granice gdje ne treba da budu, on nam poručuje da Pljevlja nijesu dio Crne Gore i da  želi da ih odvoji od Crne Gore. A time što je rekao da je 'Bože pravde' himna svih Srba pa i njegova,  pokazuje da on i njegova grupacija nikada nijesu prihvatili simbole Crne Gore", rekao je Nikolić.

Poslanik SD-a Branislav Nenezić kazao je da premijer Spajić samo pokazuje nezrelost, nemoć i zavisnost u odnosu na  Mandića.

“Neka poslanici Pokreta Evropa sad, Demokrata i Albanskog foruma jasno kažu građanima Crne Gore da li podržavaju kršenje Ustava Crne Gore. Neka pokažu karakter, jer ćutanje je jasno odobravanje, ne samo kršenja Ustava već i krivičnog djela”, kazao je on.

Poslanica DPS-a Drita Lola je rekla da zakon propisuje kako manjine koriste nacionale simbole.

“Nacionalni simboli su jedna stvar, a nacionalna simbolika nekog simbola je druga stvar. U konkretnom slučaju, ta trobojka je plod jedne šovinističke politike i simbol jednog šovinističkog rata. To je opasna poruka koja se šalje građanima. Ne šalju svi simboli istovjetnu poruku”, istakla je Lola.