Američki predsednik uputio predsedniku Vučiću čestitku povodom Dana državnosti Srbije :: Semberija INFO ::

 

Američki predsednik uputio predsedniku Vučiću čestitku povodom Dana državnosti Srbije


IZVOR: OGNJEN STEVANOVIC / ALAMY / ALAMY / PROFIMEDIA
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je, povodom Dana državnosti, primio čestitku predsednika SAD Džozefa Bajdena. Američki predsednik uputio je u ime naroda Sjedinjenih Država "najlepše želje predsedniku Srbije i srpskom narodu"

"Izgradnja uspešnijeg i stabilnijeg Zapadnog Balkana u interesu je i Sjedinjenih Država i Srbije, i tokom naredne godine radujem se unapređenju ovog cilja jačanjem regionalne energetske bezbednosti i širenjem naših ekonomskih veza", navodi se između ostalog u čestitki.
 
"Naše oružane snage nastavljaju da služe rame uz rame na Sinaju, unapređujući regionalni mir i bezbednost. Učešće Srbije u mirovnim misijama Ujedinjenih nacija i Evropske unije takođe su bile ključne za podršku stabilnosti u drugim delovima sveta. I, Sjedinjene Države cene podršku koju je Srbija pružila Ukrajini u odbrani njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta kada se suočila sa brutalnom invazijom Rusije", piše u čestitki američkog predsednika.

Dodaje se da Sjedinjene Države snažno podržavaju put Srbije ka pristupanju EU i ostaju posvećene pomaganju Srbiji u jačanju njenih demokratskih institucija ka ispunjenju ovog cilja. "Takođe, ohrabrujem Srbiju da nastavi sa prošlogodišnjim napretkom ostvarenim u Dijalogu sa Kosovom, kojim posreduje EU. Dogovor o normalizaciji i implementaciji predstavlja ključne korake ka mirnijoj i uspešnijoj budućnosti Srbije, reiona, i Evrope."
 
(mondo)