BIA razbila još jednu špijunsku mrežu u Srbiji :: Semberija INFO ::

 

BIA razbila još jednu špijunsku mrežu u Srbiji


FOTO: Ilustracija
U akciji pripadnika Bezbednosno-informativne agencije (BIA) i nadležnog javnog tužilaštva razbijena je još jedna špijunska mreža u Srbiji i uhapšene su četiri osobe zbog sumnje da su izvršile krivično djelo špijunaža.

"BIA je otkrila predstavništvo jedne inostrane organizacije koja je obavještajno i subverzivno djelovala u Srbiji sprovodeći klasičnu špijunsku aktivnost. Svi uhapšeni su državljani Srbije".

Dodaju da je dvoje uhapšenih zaposleno u srpskoj kancelariji inostrane organizacije i kontinuirano su se bavili prikupljanjem informacija obavještajnog karaktera, od kojih pojedine imaju status povjerljivosti i tajnosti.

"Informacije koje su prikupljali ticale su se rada i funkcionisanja srpskih državnih organa i institucija i pojedinih javnih preduzeća, ali i resursa iz sistema nacionalne odbrane Srbije naročito vojnih službi bezbjednosti", navodi ovaj medij.

Ističu da je poseban segment njihovog interesovanja bili su i pojedini državni rukovodioci ali i građani i privredna društva.

"Drugo dvoje uhapšenih, koji su radili u korist ove organizacije, zaposleni su u državnim organima Republike Srbije. Oni su, po direktnom nalogu i instrukcijama drugo dvoje procesuiranih iz inostrane organizacije, svjesno i sa umišljajem prikupljali tajne i povjerljive službene podatke kojima su raspolagali, a koji su pod posebnom pravnom i informatičkom zaštitom, i dostavljali ih svojim nalogodavcima", dodaje ovaj medij.

Dalje navode da komunikaciju i razmjenu informacija su obavljali preko zaštićenih/kriptovanih veza a za dostavljene podatke ostvarivali su protivpravnu materijalnu korist. Isplate su su vršile isključivo u gotovom novcu.

"Prilikom pretresa objekata koje su koristili pripadnici ove špijunske mreže nađena je specijalna tehnička oprema koju su osumnjičeni koristili u svom agenturnom djelovanju i koja je, u skladu sa zakonom, izuzeta na dalju analizu i vještačenje", naglašava Informer.rs.

(Informer.rs)