Pala još jedna ostavka u Mađarskoj :: Semberija INFO ::

 

Pala još jedna ostavka u Mađarskoj


Foto: Facebook / Judit Varga
- Bivša ministarka pravde Mađarske Judit Varga najavila je danas povlačenje iz javnog života, uključujući vraćanje poslaničkog mandata vladajuće koalicije Fides-Hrišćansko-demokratski savez.

Varga je svoju odluku objavila danas na Facebooku kao odgovor na ostavku predsjednice Katalin Novak.

Ona je podsjetila da je od promjene političkog sistema za validnost pojedinačnih odluka predsjednika o pomilovanju bio potreban i potpis ministra pravde.

"Nastavila sam više od 25 godina staru praksu ministra pravde u priznavanju odluke predsednika o pomilovanju", rekla je ona i dodala da je preuzela političku odgovornost za potpisivanje odluke predsjednika.

Ona je zahvalila na saradnji svima sa kojima je poslednjih godina radila u timu.

"Povlačim se iz društvenog života, odričem se mandata kao poslanik i nosilac liste za EP. Mađarska može nastaviti da računa na mene u čuvanju naših nacionalnih interesa i vrijednosti", poručila je Varga.

Predsjednica Mađarske Katalin Novak izdala je saopštenje nakon što je večeras podnijela ostavku na tu funkciju, priznavši da je napravila grešku jer je pomilovala seksualnog prestupnika koji je optužen da je zlostavljao djecu.

"Kao Mađarica, očekivala bih da predsjednik zemlje ne smije da pravi greške. Odgovornost se mora preuzeti u ovom slučaju. Na dužnost sam stupila jer strastveno volim Mađarsku, vjerujem da je naša nacija miroljubiva, dobroćudna, časna", navela je Novak, prenio je MTI.

(Nezavisne)