Istraživanje: Djeca koja piju energetska pića podložnija mentalnim poremećajima :: Semberija INFO ::

 

Istraživanje: Djeca koja piju energetska pića podložnija mentalnim poremećajima


Foto: Ilustracija
Prema istraživanju sa Univerziteta Njukasl i Tisajd, energetska pića mogu da imaju negativan uticaj na d‌ječji mozak, jer njihova upotreba povećava rizik od mentalnih problema, uključujući poremećaj pažnje i hiperaktivnost (ADHD), depresiju, anksioznost i suicidne misli.

Konzumiranje energetskih napitaka ima za cilj povećanje energije uz kofein i druge stimulanse.
 
U studiji objavljenoj u časopisu "Public Health", naučnici su uzeli u obzir podatke iz 57 studija koje su obuhvatile 1,2 miliona d‌jece i mladih iz više od 21 zemlje koji su konzumirali energetska pića.
 
Britanski naučnici su sproveli ovu studiju kao nastavak inicijalnog istraživanja iz 2016. godine i otkrili još više negativnih posljedica po mentalno i fizičko zdravlje d‌jece izazvanih konzumiranjem energetskih napitaka, rekla je glavna autorka studije, profesorka Amelia Lejk sa Univerziteta Tisajd za "Fox News".
 
"Ponovili smo istraživanje samo da bismo pronašli veći, očigledan, dokaz koji ukazuje na to da je konzumiranje ovih pića povezano sa negativnim zdravstvenim ishodima", dodala je ona.
 
Na osnovu ovih nalaza, istraživači i druge britanske zdravstvene organizacije pozvale su vladu da zabrani prodaju energetskih napitaka d‌jeci mlađoj od 16 godina.
 
Sadržaj kofeina u energetskim napicima kreće se od 50 mg do 505 mg po jednom piću.
 
"Ovi dokazi ukazuju na to da energetskim pićima nije mjesto u ishrani d‌jece i mladih", zaključila je Lejk, prenosi RTCG.

(Srpska Info)