U Beogradu se osniva Evropski pčelarski savez :: Semberija INFO ::

 

U Beogradu se osniva Evropski pčelarski savez


Foto: Freepik
Usljed mnogobrojnih problema u pčelarskom sektoru Evrope, prije svega po pitanju ogromnog procenta falsifikata meda na tržištu, evropski pčelari su odlučili da formiraju Evropski pčelarski savez, kako bi se pred nadležnim organima adekvatno borili za spas pčelarstva koje je ugroženo.

Osim pčelara, ugroženi su i potrošači meda, ali i evropska poljoprivreda kojoj prijeti masovno napuštanje pčelarenja od strane razočaranih pčelara, što bi vodilo u drastično smanjenje broja pčela i prinosa u poljoprivredi zbog smanjenog oprašivanja pčelama. Veliki doprinos smanjenju broja pčela daje i nekontrolisano trovanje pčela pesticidima, te je neophodno uvesti dodatne vidove podrške pčelarstvu.

Osnivačka skupština Evropskog pčelarskog saveza (EBA), održaće se u Beogradu 10. februara 2024. godine u 15 časova u Svečanoj sali Upravne zgrade Beogradskog sajma.

Očekuje se da će sjedište EBA biti ustanovljeno na teritoriji EU, gdje će se voditi najveća borba za prava pčelara i potrošača.

Evropski pčelarski savez će aktivno sarađivati sa svim pčelarskim organizacijama u Evropi, uz podržavanje svih aktivnosti Svjetske pčelarske federacije “Apimondija”, na unapređenju pčelarstva, uz ukazivanje na lokalne evropske probleme koje moraju da rješavaju na lokalnom evropskom nivou.

Svoje prisustvo na Osnivačkoj skupštini potvrdili su predstavnici saveza i udruženja koji su pristupili EBA i to iz Slovenije, Mađarske, Poljske, Njemačke, Rumunije, Bugarske, Grčke, Ukrajine, Litvanije, Malte, Irske, Velike Britanije, Italije, Srbije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Republike Srpske...

Svoje prisustvo na Osnivačkoj Skupštini potvrdili su Ellmann Torsten – predsjednik Deutscher Imkerbund e.V. iz Njemačke, kao predstavnik svih pčelara Germanskog govornog područja, Georgi Todorov Tyutyundzhiev iz Bugarske i Andrii Bazahin iz Ukrajine, koji će kao posmatrači prisustvovati Osnivačkoj skupštini i nakon njenog završetka donijeti odluku o pristupanju.

(Nezavisne)