Novinar Večernjih novosti i dalje mora da tjera pravdu - Jedan policajac ga tukao, drugi vrijeđao i gurao :: Semberija INFO ::

 

Novinar Večernjih novosti i dalje mora da tjera pravdu - Jedan policajac ga tukao, drugi vrijeđao i gurao


Sutra (petak) u Osnovnom sudu u Loznici biće izrečena presuda u predmetu u kom je za ugrožavanje sigurnosti i uvredu novinaru „Novosti“ Vladimiru Mitriću, optužen D.F. beogradski policajac u penziji, rodom iz lozničkog kraja. 
 
Suđenje je završeno juče (srijeda) završnim riječima tužilaštva, odbrane, optuženog i oštećenog. 
 
D.F. je OJT Loznica optužilo, po službenoj dužnosti, za ugrožavanje sigurnosti, a Mitrić je privatno podnio tužbu za uvredu.Bivši policajac je, tokom suđenja, priznao da je uvrijedio Mitrića, što je potvrdio i njegov branilac.Sud je prihvatio da se u spise uvrsti i presuda kojom je, zbog nanošenja teških tjelesnih povreda našem kolegi 12. septembra 2005. godine, osuđen kolega D.F. -bivši policajac PS Novi Beograd Lj.T. koji je, takođe, rodom iz lozničkog kraja! 
 
Javni tužilac je tražio da D.F. bude osuđen, ali i da mu se izreknu i mjere bezbjednosti po kojima ne bi smio da priđe Mitriću na propisanoj razdaljini.Tužilac je tražio da mjera traje, najduže koliko zakon dozvoljava, što je 
tri godine.Na predlog OJT, sudija za predhodni postupak je, odmah posle nemilog događaja, donio rješenje o stupanju na snagu tih mjera, koje podrazumevaju redovno javljanje policiji u Beogradu ili Loznici. 
 
Mitrić je, u završnim riječima, rekao da je optuženi obrazovan, stručan i karijerni beogradski policajac, koji je radio i na obezbjeđenju Narodne skupštine Republike Srbije, kao i čovjek koji se druži sa umnim, uticajnim i obrazovanim ljudima, posebno iz pravne struke.To, kako je naveo, ukazuje da je duboko svjestan šta znači ono što je rekao zbog čega je optužen. 
 
Policajac koji je obezbjeđivao Mitrića rekao je na sudu, kao i novinar „Novosti“ da mu je, javno i isuviše glasno optuženi rekao da će „kako pouzdano zna, onaj koji ga je premlatio, ponovo ga premlatiti“, misleći na ono što je učinio njegov kolega prije više od 18 godina, na način koji je, po batinjanju i svemu ostalom, bio skoro sličan ataku na Milana Pantića. 
 
-Kao što sam nebrojeno puta rekao, stvari se, nažalost, vraćaju na početak, samo je razlika što su sada policija OJT i sud reagovali efikasno, časno i profesionalno, o čemu u vrijeme napada od prije 18 godina nisam mogao ni da sanjam -kaže Mitrić. Tada je tužilac, umjesto da vodi istragu, rekao dvojici policajaca koji su došli da se dogovore o prepoznavanju napadača, rekao za mene : -Što nije poginuo!I loznički sud ga je, tada, osudio samo na šest mjeseci, valjda dovoljno da se vrati u policijsku uniformu.