Dodik i Vučić na krsnoj slavi kod patrijarha Porfirija :: Semberija INFO ::

 

Dodik i Vučić na krsnoj slavi kod patrijarha Porfirija


Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije proslavio je danas krsnu slavu - Svetog Jovana Krstitelja, a slavskoj svečanosti u Patrijaršiji u Beogradu prisustvovali su, između ostalih, predsjednici Republike Srpske i Srbije Milorad Dodik i Aleksandar Vučić.

Slavski kolač je sa patrijarhom Porfirijem prelomio Njegovo preosveštenstvo episkop šumadijski Jovan, koji je osveštao slavske darove, piše Srna.

Slavskoj svečanosti prisustvovali su episkopi šumadijski Jovan, braničevski Ignatije, zvorničko-tuzlanski Fotije, raško-prizrenski Teodosije, niški Arsenije, buenosajreski i južno-centralnoamerički i administrator Mitropolije zagrebačko-ljubljanske Kirilo, damatinski Nikodim, šabački Jerotej, remezijanski Stefan, hvostanski Aleksej, novobrdski Ilarion, jegarski Nektarije, lipljanski Dositej i toplički Petar.

Proslavi su prisustvovali i predstavnici političkog i kulturnog života Srbije.

Proslavi krsne slave njegove svetosti u Patrijaršiji prethodila je Sveta arhijerejska liturgija u Sabornom hramu.

"Počastvovan sam što sam danas prisustvovao proslavi krsne slave Jovanjdan kod Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu. Saradnja Republike Srpske i Srpske pravoslavne crkve je tradicionalno dobra i ona se ostvaruje u svim segmentima podrške. Srpska pravoslavna crkva, Republika Srpska i Srbija rade zajedno na svim pitanjima i meni je posebna čast što sam danas ovdje. Ovom prilikom želim svima koji proslavljaju Svetog Jovana Krstitelja da čestitam krsnu slavu, uz želju da je proslavljaju u miru, zdravlju i sreći još dugo godina", napisao je Milorad Dodik, na društvenoj mreži X.

"Svi hrišćani u molitvama pribegavaju Svetom Jovanu Krstitelju, a u našem narodu posebno oni koji ga proslavljaju kao svoju krsnu slavu.

Najveći između rođenih od žene, Sveti slavni Prorok, Preteča i Krstitelj Gospodnji Jovan, poziva na spasenje ceo ljudski rod rečima: "Pokajte se, jer se približi Carstvo nebesko!", time posebno poziva i svakog svečara da slaveći ime njegovo celim životom bude svedok pokajanja, svetlosti i slave.

Neka je svim svečarima, među kojima sam i ja, srećno krsno ime sa porukom da nepokolebivo sledimo reči Svetog Jovana Krstitelja", poručio je patrijarh Porfirije.



(Nezavisne)