Poslije protesta ispred Vlade i MDULS, studenti se pridružili opoziciji ispred RIK :: Semberija INFO ::

 

Poslije protesta ispred Vlade i MDULS, studenti se pridružili opoziciji ispred RIK


Фото: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/ bg
Izvor: Tanjug / RTRS

Protest studenata, koji su od Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave (MDULS) tražili da im se omogući uvid u birački spisak, završen je večeras ispred Vlade Srbije poslije šestočasovne blokade Ulice kneza Miloša, Nemanjine, Birčaninove i zgrade ministarstva.

Na poziv studentkinje iz Novog Sada svi su krenuli ispred Republičke izborne komisije gdje je prvi put održan protest 18. decembra u znak nezadovoljstva zbog rezultata koje je dio opozicije Srbija protiv nasilja osvojila na beogradskim izborima održanim dan ranije.

Nakon što su studenti krenuli ka RIK-u, Nemanjina ulica otvorena je za saobraćaj.

Skup ispred Vlade Srbije protekao je mirno.

Predstavnici studenata rekli su da ministarstvo nije odgovorilo na njihov zahtjev, već da je uputilo saopštenje medijima o nečemu što, kako su naveli, nisu tražili. Oni su najavili i da će predstavnici studenata večeras podnijeti novi zahtjev u kome će od svih lokalnih samouprava tražiti da im omoguće uvid u biračke spiskove i da će im dati rok do srijede u podne, a onda će, kao su rekli, podići ljestvicu blokada na viši nivo i to širom Srbije.

Studenti iz Beograda i Novog Sada okupili su se oko 11.00 časova ispred MDULS, a u 12.00 sati blokirali ulaz u zgradu kao i Birčaninovu ulicu, a nešto kasnije su blokirali saobraćaj i na uglu Birčaninove i Ulice kneza Miloša. Studenti su se kasnije premjestili i na ugao sa Nemanjinom ispred zgrade Vlade Srbije.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave saopštilo je danas da je jedinstveni birački spisak jedna od najažurnijih evidencija u Republici Srbiji i da nikad nije bio uređeniji i da su tvrdnje o postojanju tzv. "fantomskih birača" apsolutno neistinite i paušalne. Načelnik Uprave policije Ivica Ivković rekao je da bilo kakvo nasilje, blokade saobraćajnica i mostova koji unose nemir i remete normalan život građana neće biti tolerisani.