Vučić: Teško da će Ana Brnabić ponovo biti premijerka :: Semberija INFO ::

 

Vučić: Teško da će Ana Brnabić ponovo biti premijerka


Izvor: Glas Srpske

BEOGRAD – Teško da će Ana Brnabić ponovo biti premijerka Srbije, ali će obavljati značajne funkcije u budućnosti, rekao je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije u posebnom obraćanju javnosti.

Govoreći o proteklim izborima, on je odbacio prigovore i optužbe da su bili neregularni i pokradeni, nazivajući opoziciju "lažljivcima". Nova vlada će, kako je rekao, biti izabrana u februaru, odmah nakon što bude konstituisan parlament, što će se, kako je najavio, desiti narednog mjeseca.

Ponovo nije isključio mogućnost novih izbora u Beogradu, ako ne bude bilo moguće uspostaviti novu većinu.

Prema podacima Republičke izborne komisije Srbije, koalicija oko SNS-a osvojila je 46,84 odsto glasova, a opoziciona koalicija Srbija protiv nasilja 23,38 odsto. Na izborima paralelno održanim u Beogradu SNS sa svojim partnerima ima oko 38 posto, a SPN oko 35 posto glasova.

Opoziciona koalicija, koja je pozvala na proteste, tvrdi da je volja građana pokradena brojnim zloupotrebama, posebno u Beogradu. Hrvatski Index u svom osvrtu na izbore tvrdi da su primjedbe imali i međunarodni promatrači, ocijenivši da je kampanju premda nije bio kandidat, obilježila dominacija Vučića, što je, kako tvrde, pridonijelo neujednačenim izbornim uslovima.

Vučić je ustvrdio da su izbori protekli mirno i bili "najmirniji u novijoj istoriji Srbije". Naglasio je da su prošli bez gotovo ijednog fizičkog incidenta, te da je samo jedan zabilježen tokom kampanje kad su napadnuti promatrači organizacije Crta.

Za primjedbe međunarodnih promatrača rekao je da su "najzanimljivije" jer su tvrdili kako su mnogo nepravilnosti "vidjeli na društvenim mrežama". On je optužio pojedine promatrače iz Austrije da su "pokrali izbore u svojoj partiji", a došli su nadzirati "demokratske izbore u Srbiji".

Sedmero predstavnika opozicije, koji štrajkuju glađu tražeći poništenje izbora, zamolio je da se vrate svojim obvezama, prenose Nezavisne.

"Neće biti nikakve nasilne smene vlasti, vlast se u Srbiji menja na izborima i tako će biti uvek, a ne samo danas", rekao je Vučić.

On je ustvrdio da parlamentarnih izbora neće biti do 2027. jer je najavio da će se u narednom periodu posvetiti ciljevima u napretku i rastu zemlje.

Vučić je najavio brojne infrastrukturne projekte, gradnju pruga, autocesta i brzih saobraćajnica, kao i stanica za punjenje električnih automobila na ključnim koridorima kroz Srbiju.