Sljedeće godine se očekuje osjetan rast prodaje novih automobila :: Semberija INFO ::

 

Sljedeće godine se očekuje osjetan rast prodaje novih automobila


Foto: Pexels/Ilustracija
Prve prognoze govore da će prodaja novih automobila tokom sledeće godine zabilježiti osjetan rast.

Bolje rečeno, radi se o drastičnom rastu. Tako S&P Global Mobility prognozira rast prodaje novih automobila od 2.8 posto, što u prevodu znači da bi tokom 2024. godine na puteve širom sveta trebalo stići čak 88.3 miliona novih vozila.

Kad je Evropa u pitanju, rast bi trebalo da bude 2.9 posto i time bi dostigao prodaju od 15.1 miliona vozila. Rast u SAD-u bi trebalo da bude na nivou od 2 posto, dok će Kina sigurno dostići osjetno veći rast. Procjenjuje se 4.2 posto rasta i 26.4 miliona prodatih vozila, prenosi Index.hr.

Ova optimistična prognoza je potkrepljena aktuelnim oporavkom proizvodnje automobila, pri čemu lanci snabdjevanja i potražnja dobijaju na zamahu. Istovremeno, tu su i dalje realne prepreke daljnjoj ekspanziji poput visokih cijena vozila, izazova u kreiranju kreditnih uslova te uticaja nastojanja za elektrifikacijom na ponašanje potrošača.

A 2023?

Godina na zalasku je imala još optimističnije procjene s rastom od čak 8.9 posto u odnosu na godinu prije. Očekuje se da će ove godine prodaja dostići 86 miliona novih vozila. Porast je direktna posljedica stalnog povećanja proizvodnje usljed normalizacije lanaca snabdjevanja, ali i visokog intenziteta potražnje.

Elektrifikacija u zamahu

S&P Global Mobility takođe predviđa da će elektrifikacija biti nezaustavljiva uprkos neizvjesnostima u Evropi i SAD-u. Brojni proizvođači automobila su potvrdili svoju predanost elektrifikaciji u narednim godinama, priznajući izazove povećanja proizvodnje cjenovno pristupačnijih električnih vozila.

Predviđaju da će globalna prodaja električnih vozila u 2024. godini dostići 13.3 miliona primeraka, što čini procenjenih 16.2 posto globalne prodaje. Za ovu godinu je procena bila tržišni udio od 12 posto i 9.6 miliona prodatih električnih (BEV) vozila.

(Nezavisne)