Počela da radi prva fabrika solarnih planela u Srbiji :: Semberija INFO ::

 

Počela da radi prva fabrika solarnih planela u Srbiji


Foto: Pixnio
U Velikoj Plani počela je da radi prva fabrika za proizvodnju solarnih panela u Srbiji, čiji je kapacitet veći od 100 megavata na godišnjem nivou.

Proizvodnju je započela firma "Domi Eko Solar".

To je prva fabrika za proizvodnju fotonaponskih panela u zemlji, piše "Balkan grin enerdži njuz".

Direktor i vlasnik firme Dragan Rajović rekao je da će proizvoditi dvije vrste panela, od 450 kW koji su namijenjeni prozjumerima i građanima i privredi, i od 550 kW koji su predviđeni za solarne elektrane većeg kapaciteta.

Italijanska firma Ekoprogeti nedavno je isporučila proizvodnu liniju, koja je poslije probnog rada započela i serijsku proizvodnju.

"Kapacitet fabrike je 100 MW na godišnjem nivou, a planirano je da se dostigne do polovine sljedeće godine, a investicija se procjenjuje na tri miliona evra samo u opremi za proizvodnju", rekao je Rajović.

Projekt menadžer Vladimir Dimitrijević rekao je da je proizvodna linija poluatomatska i ima deset operatera u jednoj smjeni, a plan je da ukupno zaposle 45 radnika u tri smjene.

Proizvodna linija je, prema riječima Dimitrijevića, projektovana tako da kapacitet lako može da se poveća sa 100 MW na 200 ili 300 MW, a plan je da se paneli prodaju na veliko, u Srbiji i EU, ali i da se otvore maloprodajni objekti u zemlji, prenosi "b92".

(B92)