Meloni sa Vučićem: Bićemo uz vas na evropskom putu :: Semberija INFO ::

 

Meloni sa Vučićem: Bićemo uz vas na evropskom putu


Фото - Танјуг

  Izvor: Tanjug / Glas Srpske

BEOGRAD - Italija podržava proces proširenja EU i da zapadni Balkan uđe u evropsku porodicu, odnosno da dođe do ponovnog ujedinjenja Evrope jer ona nije klub koji treba da odluči ko je Evropljanin, ko nije, rekla je italijanska premijerka Đorđa Meloni poslije sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Vučić je istakao da Italija pristupa objektivno i suštinski u rješavanju problema u regionu, te zahvalio na svim spoljnopolitičkim naporima Italije u pravcu rješavanja kriza na zapadnom Balkanu.

"Nadam se da ćemo ubuduće imati još značajniju ulogu Italije u svim stvarima koje su od vitalnog interesa za opstanak naše zemlje i naroda. Mi ćemo znati da cenimo italijansku podršku i pokazati da smo iskreni prijatelji našim italijanskim partnerima", rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare u Palati Srbija.

Vučić je rekao da je je Srbija počastvovana posjetom Melonijeve i da vjeruje da će to doprinijeti daljem unapređenju odnosa dvije zemlje.

"Posebno sam zahvalan što je uvek želela da čuje ono što Srbija ima da kaže i što nije imala jednostran pristup problemima u regionu", rekao je Vučić.

On je naveo da Srbija ima dobre odnose sa više italijanskih regiona i uskoro očekuje predstavnike nekih italijanskih regija.

Vučić je rekao da je zahvalan Italiji da sve najvažnije italijanske finansijske institucije imaju kancelariju u Beogradu, čime je postao prvo regionalno sjedište sa kompletnom platformom italijanskih javnih i privatnih subjekata za podršku poslovnom sektoru i njegovoj internacionalizaciji.

Melonijeva je istakal da evropske institucije treba da urade ozbiljan brzi proces kako bi bilo garantovano da dođe do ponovnog ujedinjenja cijele Evrope.

"Za nas je bitno da zapadni Balkan uđe u evropsku porodicu. Bićemo uz vas na tom evropskom putu", rekla je Melonijeva i dodala da zna da će Srbija imati konstruktivan pristup u dijalogu sa Prištinom i da Italija podržava taj proces.

Melonijeva je dodala da se Srbija i Italija bore protiv ilegalnih migracija i da imaju ista viđenja u tome, ocijenivši da te probleme treba da riješe na pravi način.

Ona je dodala da Italija ima puno preduzeća i kompanija u Srbiji, mada misli da može da bude još više investicija, te podsjetila da 150.000 ljudi u Srbiji radi u italijanskim kompanijama.

Đorđi Meloni ovo je prva posjeta Srbiji od kako je izabrana na mjesto premijerke Italije.

Meloni je prva žena premijer u Italiji, a na toj funkciji je od oktobra 2022. godine, kada je preuzela dužnost od odlazećeg premijera Marija Dragija.