EU daje šest milijardi evra bespovratne pomoći Zapadnom Balkanu :: Semberija INFO ::

 

EU daje šest milijardi evra bespovratne pomoći Zapadnom Balkanu


Izvor: Glas Srpske

Evropska komisija danas je u Briselu usvojila i predstavila novi Plan rasta za Zapadni Balkan koji uključuje šest milijardi evra bespovratne pomoći i kredita za ubrzanje socioekonomskog približavanja EU.

Cilj je omogućavanje partnerskim zemljama da intenziviraju reforme i ulaganja kako bi značajno ubrzali proces proširenja i rasta svojih ekonomija, saopšteno je iz Evropske komisije.

Novi instrument za reforme i rast za Zapadni Balkan odnosi se na period od 2024. do 2027. godine, a isplate će se vršiti tek kad se provedu dogovorene reforme.

Plan rasta za Zapadni Balkan zasniva se na četiri stuba čiji je cilj jačanje ekonomske integracije s jedinstvenim tržištem EU, jačanje ekonomske integracije putem zajedničkog regionalnog tržišta, ubrzanje osnovnih reformi i povećanje finansijske pomoći za podršku reformama putem Instrumenta za reforme i rast.

Zemlje Zapadnog Balkana pozvane su da pripreme reformsku agendu zasnovanu na postojećim preporukama, uključujući i one iz godišnjeg paketa proširenja i programa ekonomskih reformi.