SMILjA MITROVIĆ: NISMO ZADOVOLjNI IZVJEŠTAJEM GRUPE ZA NESTALE OSOBE NA ZAPADNOM BALKANU :: Semberija INFO ::

 

SMILjA MITROVIĆ: NISMO ZADOVOLjNI IZVJEŠTAJEM GRUPE ZA NESTALE OSOBE NA ZAPADNOM BALKANU



U izvještaju koji je predstavljen na nedavno održanom Samitu Berlinskog procesa u Tirani, konstatovano je, da je uprkos političkim tenzijama na zapadnom Balkanu, postignut značajan napredak u traženju i identifikaciji osoba koje se još uvijek vode kao nestale iz sukoba 1990-ih. U izvještaju je Grupa za nestale osobe na zapadnom Balkanu (GNO) istakla praktične rezultate koji su postignuti kroz fokusiranu multilateralnu saradnju između nadležnih vladinih agencija.

Četvrti izvještaj o radu GNO-a, koji pokriva bilateralne aktivnosti domaćih institucija za nestale osobe u periodu od 1. jula 2022. do 1. jula 2023. godine, fokusira se na provođenje multilateralnog Okvirnog plana koji je potpisan u novembru 2018. godine u sjedištu Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) u Hagu od strane domaćih institucija iz regiona koje su odgovorne za traženje nestalih osoba.

Samitu  je prisustvovala  i predsjednica Udruženja porodica nestalih Semberije i Majevice Smilja Mitrović, koja je za  portal ,,Semberija info” istakla da se ne slaže sa navodima u ovom izvješaju, u kojima je rečeno da je postignut značajan napredak u traženju i identifikaciji nestalih.

- U izvještaju je navedeno da je u procesu traženja nestalih osoba u sukobima na prostoru bivše Jugoslavije, riješeno preko 70 posto slučjeva nestalih. Mi smo iz naših srodnih Udruženja konstatovali da nismo zadovoljni sa dosadašnjim procesom traženja. Ako je u periodu od od 1. jula 2022. do 1. jula 2023. godine, pronađeno 375 nestalih  osoba sa prostora bivše Jugoslavije, može li se to nazvati značajnim napretkom u procesu traženja?”, izjavila je Mitrovićeva.