Samit Berlinskog procesa u Tirani: Predstavljen novi paket EU za zemlje regije :: Semberija INFO ::

 

Samit Berlinskog procesa u Tirani: Predstavljen novi paket EU za zemlje regije


Фото: БХРТ / Лариса Омерчић
Izvor: BHRT / Larisa Omerčić (J.K.)
 

U Tirani je danas održan Samit Berlinskog procesa na kojem su učestvovali lideri Evropske unije, zemalja članica EU i premijeri zemalja Zapadnog Balkana. Ovo je prvi put da se samit Berlinskog procesa održava van granica Unije. U fokusu su bili integracija regiona u jedinstveno tržište, proces evropskih integracija, regionalna saradnja, zelena i digitalna tranzicija regije. 

Na današnjem sastanku našao se i novi paket Evropske unije namijenjen zemljama regije, a potpisan je i sporazum o priznavanju diploma koji se odnosi na medicinske sestre, veterinare, farmaceute i babice.

Takođe, bilo je riječi i o situaciji na Kosovu, nakon dešavanja u selu Banjska. 

"Ovo je vrlo poseban samit, to je deseti Berlinski proces, ali prvi put na Zapadnom Balkanu i mislim da šaljemo snažnu poruku koliko smo predani proširenju. Jedna od glavnih tema biće privreda Zapadnog Balkana. Možemo biti bolji i zbog stoga sam predstavila svoj plan rasta. Želimo omogućiti pristup jedinstvenom evropskom tržištu firmama sa Zapadnog Balkana, ali zato su nam potrebne reforme na Zapadnom Balkanu. Oni koji su voljni za reforme dobijaju sredstva za ulaganje od Evropske unije", kazala je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen. 

Premijer Hrvatske Andrej Plenković za BHRT je izjavio kako Hrvatska snažno podupire put Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji te izrazio nadu da će i Evropska komisija prepoznati njen napredak. 

Bosnu i Hercegovinu na samitu u Tirani predstavljala je predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto.