Počelo smanjenje cijena rominga između EU i Zapadnog Balkana :: Semberija INFO ::

 

Počelo smanjenje cijena rominga između EU i Zapadnog Balkana


U značajnom iskoraku ka regionalnoj saradnji i pristupačnoj mobilnoj komunikaciji, smanjenje cijena roaminga između Evropske unije i Zapadnog Balkana, potpisano na Samitu EU – Zapadni Balkan u Tirani 6. decembra 2022. godine, zvanično je stupilo na snagu, obilježavajući 1. oktobar 2023. godine, kao datum promjene, saopšteno je iz Regionalnog savjeta za saradnju.

Nakon gotovo godinu dana zajedničkog rada, pod pokroviteljstvom i uz podršku Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) i Evropske komisije, te političku podršku Evropske unije i Zapadnog Balkana, telekomunikacijski operateri, kako sa Zapadnog Balkana, tako i iz Evropske unije, ne samo da su ispunili odredbe iz Deklaracije, već su u mnogim slučajevima i premašili očekivanja.

Od ovog oktobra, gornja granica cijena za 1 GB podataka u roamingu u okviru posebnih ponuda i paketa, u skladu sa Deklaracijom o roamingu, ne bi trebala prelaziti 18 evra, što će međunarodna putovanja i komunikacije učiniti znatno ekonomičnijim. U mnogim slučajevima ograničenje cijena od 18 evra u okviru posebnih ponuda i paketa ide i znatno niže, do 1,6 evra po 1 GB, dok su tri operatera sa Zapadnog Balkana, osim cijena u okviru paketa, snizila čak i redovne cijene usluga dopune. 

“Najavila sam ovo prije gotovo godinu dana uz riječi da će “cijene roaming usluga između EU i Zapadnog Balkana padati s jesenjim lišćem” i ako je neko sumnjao, drago mi je da su ga danas moje riječi razuvjerile. Ovaj ključni događaj već mijenja sliku prometa mobilnih podataka za građane i putnike. Uspjeh Deklaracije o roamingu između Evropske unije i Zapadnog Balkana svjedoči o snazi regionalne saradnje, koja mijenja komunikaciju nabolje, čak i uprkos suočavanju sa složenim izazovima. Ova prekretnica dolazi u trenutku političkih tenzija, ekonomskih previranja i sve šireg spektra klimatskih promjena u regionu, naglašavajući tako važnost regionalne i euroatlantske saradnje. Dok slavimo ovo postignuće, odajemo priznanje predanosti svih uključenih strana, posebno telekomunikacijskih operatera i radujemo se povezanijoj, dostupnijoj i pristupačnijoj budućnosti za sve”, rekla je Majlinda Bregu, generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju. 

Ova Deklaracija usmjerena je na značajno smanjenje naknada za promet podataka u roamingu između Evropske unije (EU) i Zapadnog Balkana. Cilj je da se do 2028. godine cijena roaminga između Evropske unije i Zapadnog Balkana približi domaćim cijenama.

(Nezavisne)