BiH i Crna Gora počele izdavanje pograničnih propusnica :: Semberija INFO ::

 

BiH i Crna Gora počele izdavanje pograničnih propusnica


Granične policije Crne Gore i Bosne i Hercegovine (BiH) počele su sa izdavanjem pograničnih propusnica i dozvola za jednokratni prelazak državne granice u režimu pograničnog saobraćaja, kazali su iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Crne Gore.

Iz MUP-a su podsjetili da su izmjene i dopune Sporazuma između Vlade Crne Gore i Savjeta ministara BiH o graničnim prelazima za pogranični saobraćaj, potpisan 20. maja 2021. godine u Podgorici, a da je taj dokument stupio na snagu 11. novembra prošle godine.

"Nakon usaglašavanja termina početka sprovođenja tog Sporazuma sa Ministarstvom sigurnosti BiH,, otpočeto je sa izdavanjem pograničnih propusnica i dozvola za jednokratni prelazak državne granice, u režimu pograničnog saobraćaja, od 1. avgusta“, kazali su iz MUP-a.

Oni su pojasnili da je pogranična propusnica isprava koja služi stanovništvu koje živi u pograničnom području obje države da omogući lakše prelaženje zajedničke državne granice, na graničnim prelazima za pogranični i međunarodni saobraćaj.

“Kao i za prelazak državne granice na prelaznim mjestima koja su upisana u pograničnu propusnicu", kazali su iz MUP-a.

Iz tog resora su objasnili da je Sporazumom utvrđeno 18 mjesta za prelaženje državne granice van službeno otvorenih graničnih prelaza, u cilju jednostavnijeg rješavanja svakodnevnih životnih potreba i boravka u pograničnom području Crne Gore, odnosno BiH.

Oni su naveli da stanovnici iz crnogorskog pograničnog područja, u opštinama Herceg Novi, Nikšić, Plužine i Pljevlja, koji izlaze na graničnu liniju u dubini od deset kilometara, i saglasno Sporazumu ispunjavaju propisane uslove za izdavanje pogranične propusnice za boravak u pograničnom području BiH, podnose zahtjev za izdavanje pogranične propusnice stanicama Granične policije BiH u Trebinju i Foči.

Kako su iz MUP-a dodali, zahtjevi se podnose svakog radnog dana od devet do 17 sati, sa potrebnom dokumentacijom, koja je propisana Sporazumom.

Stanovnici iz pograničnog područja BiH, u opštinama Trebinje, Foča, Gacko, Bileća i Čajniče, koji izlaze na graničnu liniju u dubini od deset kilometara i koji ispunjavaju propisane uslove, podnose zahtjev za izdavanje pogranične propusnice stanicama Granične policije u Herceg Novom, Nikšiću i Pljevljima, radnim danima od sedam do 15 sati, sa dokumentacijom, koja je propisana Sporazumom.

“Izuzetno, pogranična propusnica može se izdati i državljanima Crne Gore i BiH koji imaju prebivalište van pograničnog područja, kada postoji opravdana potreba za obavljanjem aktivnosti na pograničnom području druge strane potpisnice, o čemu se prilažu dokazi, u smislu ekonomske, socijalne, kulturne, porodične i druge povezanosti”, kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, stanovnici koji žive u pograničnom području obje države mogu se detaljnije informisati za izdavanje pograničnih propusnica uvidom u Sporazum o izmjenama i dopunama sporazuma između Vlade CG i Vijeća ministara BiH o graničnim prelazima za pogranični saobraćaj.

Iz MUP-a su naveli da se zainteresovani mogu informisati i putem telefona i e-mail adresa graničnih policija Crne Gore i BiH, prenose Vijesti.me.

(Nezavisne)