Na Kajmakčalanu obilježena 105. godišnjica proboja Solunskog fronta :: Semberija INFO ::

 

Na Kajmakčalanu obilježena 105. godišnjica proboja Solunskog fronta


BEOGRAD - Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković predvodio je danas državnu ceremoniju odavanja počasti i polaganja vijenaca povodom 105. godišnjice proboja Solunskog fronta na Kajmakčalanu.

"Danas smo ovde iz svih srpskih krajeva, danas je ovde i predsednik Narodne skupštine Republike Srpske, danas je ovde izaslanik predsednika Republike gospodina Vučića, danas je ovde i predsednik pokrajinske vlade Autonomne Pokrajine Vojvodine, danas su ovde i naša braća iz Udruženja Karađorđe iz Herceg Novog, dakle, skupili smo se iz svih krajeva gde Srbi žive", istakao je Selaković, saopštilo je Ministarstvo.

Ministar je rekao da je to najmanje što može da se učini i podsjetio da je tim putem prošla srpska vojska prije tačno 107 godina, probijajući front na Kajmakčalanu, najvišem vrhu planine Nidže, naglasivši da je srpski narod nakon velikog rata Kajmakčalan nazvao "kapijom slobode" i "kapijom otadžbine".

"Skupili smo da se poklonimo senima naših heroja. Ovde je stradalo 4643 velikih ljudi, ne znamo im imena svima, ali oni su veliki ljudi. Popeli su se ovde na ovaj vrh pod borbom i odavde uspeli da, za nepuna dva meseca, dođu do Bitolja koji je naredne dve godine bio defakto prestonica Srbije, u selu Bač nalazila se naša vrhovna komanda", podsjetio je Selaković.

Ministar je ukazao da Republika Srbija, zajedno sa Republikom Srpskom, pridaje ogroman značaj negovanju kulture sećanja i izrazio uvjerenje da će u budućnosti zajedno podizati ratne memorijale koji su uništeni.

 "Radićemo to ovde u Severnoj Makedoniji, u saradnji sa Vladom Severne Makedonije, radićemo to i u svakom drugom kraju gde počiva srpski vojnik koji nigde nije otišao kao osvajač, otišao je ili zato što je morao ili je otišao da brani svoju rodnu grudu. Naš dolazak ovde, naša molitva za njihovu dušu, naše pevanje naše himne na ovom mestu pokazuje da su oni zaista pobedili", poručio je ministar.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić ukazao je na značaj Kajmakčalana i istakao da se na ovaj način dokazuje da njihova žrtva traje kroz vijekove.


Tanjug / Glas Srpske