Nova runda pregovora Beograda i Prištine u Briselu :: Semberija INFO ::

 

Nova runda pregovora Beograda i Prištine u Briselu


U Briselu je danas počela nova runda pregovora Beograda i Prištine, odvojenim sastancima predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija sa šefom dipomatije EU Žozepom Boreljom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom.

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine počela je u 9.00 časova odvojenim sastancima Žozepa Borelja i Miroslava Lajčaka prvo sa delegacijom Beograda koju predvodi Aleksandar Vučić.

Kako javlja reporter Tanjuga, šef dipomatije EU Žozep Borelj sišao je do ulaza u zgradu da lično sačeka predsjednika Vučića, što se ranije nikada nije dogodilo.

Poslije sastanka sa delegacijom Beograda, slijedi sastanak sa predstavnicima prištinske delegacije, nakon čega će uslijediti zajednički, trilateralni razgovor, kako je ranije najavila Evropska služba za spoljne poslove (EEAS).

U fokusu sastanka biće primena Sporazuma o putu ka normalizaciji, kao i aktuelna pitanja, navedeno je saopštenju na sajtu EEAS. Na kraju sastanaka, medijima će se u zgradi Evropske službe za spoljne poslove obratiti visoki predstavnik Žozep Borelj.

Na posljednjem sastanku u Briselu, Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti nisu sjeli za isti sto. Vučić je rekao da je predstavio izvještaj o povredama uhapšenih Srba koji ni za šta nisu krivi.

Ključna tema razgovora za Beograd i sada će biti osiguravanje mira za Srbe na Kosovu i Metohiji.

Uoči nastavka dijaloga, Vučić je rekao da je o novim napadima na Srbe na KiM već razgovarao sa Lajčakom.

- Sve što mogu da kažem je da sam već razgovarao sa Miroslavom Lajčakom i ukazao na taj problem. Nastaviću to da radim - istakao je predsjednik.

Vučić je u više navrata istakao da očekuje težak sastanak, ne toliko zbog Kurtija, koliko zbog predstavnika EU, koji šta god da kažu, uvijek podržavaju nezavisnost Kosova.

Sa druge strane, kako prenose mediji, Kurti je rekao da je telefonom razgovarao sa američkim izaslanikom Gabrijelom Eskobarom o, kako je naveo, potrebi da se osigura nesmetana i brza implementacija Osnovnog sporazuma i njegovog Aneksa.

Najavljujući nastavak dijaloga za 14. septembar, nakon neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova EU u Toledu, Borelj je rekao da će to biti još jedan pokušaj da se riješi situacija na KiM.

Današnji susret biće četvrti po redu koji se održava najvišem nivou od početka ove godine.


Tanjug / RTS / RTRS