Spajić će u petak prezentovati izgled nove Vlade Crne Gore :: Semberija INFO ::

 

Spajić će u petak prezentovati izgled nove Vlade Crne Gore


Mandatar za sastav nove crnogorske vlade Milojko Spajić prezentovaće u petak klubu poslanika Pokreta Evropa sad kako bi trebala izgledati nova vlada te zemlje.

Manjinske stranke u Crnoj Gori, Bošnjačka stranka (BS) i Albanski forum saopštile su da će biti dio nove vlade koju pokušava sastaviti mandatar Spajić.

Glavni odbor Bošnjačke stranke na sinoć održanoj sjednici jednoglasno je donio odluku o ulasku u Vladu Crne Gore, navedeno je u saopštenju te stranke. Dodali su da je Spajić prihvatio programska načela BS, na kojima će počivati rad buduće vlade.

Prema neslužbenim informacijama, BS je ponuđeno mjesto potpredsjednika vlade, zatim resori prometa, energetike, dijaspore, poljoprivrede, prenosi Beta.

Takođe, dio buduće vlade biće i Albanski forum, saopštio je Nik Gjeloshaj koji je kazao da će Albanski forum u vladi preuzeti odgovornost potpredsjednika vlade za kapitalne investicije i ministra javne uprave.

"Albanski forum je uspio tokom pregovora ispuniti svoj program po kome ćemo imati decentralizaciju, a kladionice će do potpunog zatvaranja biti stavljene u potpuno drugačiji sistem od onoga što jesu i osiguraćemo staračke penzije za sve građane", rekao je Gjeloshaj.

Koalicija "Za budućnost Crne Gore" za sada nije u igri kada je u pitanju formiranje 44. vlade te zemlje, prenosi Radiotelevizija Crne Gore.

Na parlamentarnim izborima održanim 11. juna, Pokret Evropa sad osvojio je 24 mandata, koalicija okupljena oko DPS-a 21 mandat, koalicija Za budućnost Crne Gore 13 mandata, koalicija Demokrata i URE 11 mandata, Bošnjačka stranka 6 mandata, SNP i Albanski forum po dva mandata, dok su po jedan mandat osvojili Hrvatska građanska inicijativa i Albanska koalicija.

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović 10. avgusta predložio je Spajića za mandatara. Rok za sastav nove Vlade je 90 dana.


Fena / BHRT