Novosađanke poručile: Žene u Bosni i Hercegovini, uz vas smo! :: Semberija INFO ::

 

Novosađanke poručile: Žene u Bosni i Hercegovini, uz vas smo!


Aktivistkinje i građanke Novog Sada okupljene oko protesta „Novi Sad protiv nasilja“ danas su skupom na centralnom novosadskom Trgu slobode podržale žene Bosne i Hercegovine u njihovoj borbi da se sistemski reši položaj žena koje su izložene partnerskom i svakom drugom obliku nasilja, a koje svoju kulminaciju ima u femicidu. S protesta su upućene poruke solidarnosti za ženama u Bosni i Hercegovini.

Žene u centru Novom Sada razvile su transparent „Žene Novog Sada uz žene BiH“, dok je sa megafona puštani zavijajući zvuk sirene. Na trgu je poređano 24 para ženskih cipela koje simbolišu fatalne ishode u porodičnom i drugom motivisanom nasilju kome su žene bile izložene.

Aktivistkinje su navele da je povod za ovaj skup posljednji u nizu slučajeva svirepog nasilja nad ženama koji se desio protekle nedelje u Gradačcu, kada je Nermin Sulejmanović ubio nevjenčanu suprugu Nizamu Hećimović.

Rečeno je da je u regionu dramatičan porast broja ubistava žena i da tu krizu izaziva muško nasilje u čijem je korenu svakodnevna promocija nasilnih obrazaca ponašanja među dečacima i muškarcima, kontinuirana militarizacija društva i konstantno nasilje koje se promoviše iz samog vrha države i mediji.

Baš kao što žene u Bosni i Hercegovini traže utvrđivanje odgovornosti u konkretnom slučaju kao i promene zakona i reakciju nadležnih institucija, demonstrantkinje u Srbiji zahtevaju da zaštita od nasilja u porodici i partnerskim odnosima postane stvarni prioritet, a delovanje policije, socijalnih službi i pravosuđa bude koordinirano, efikasno i delotvorno.

„Zajednička poruka koju šaljemo glasi: ne postoji hitniji i važniji posao od suzbijanja muškog nasilja nad ženama i devojčicama koje je u čitavom našem regionu poprimilo epidemijske razmere. Mržnja prema ženama koja pokreće na femicid, nejednak društveni položaj žena i devojčica koji omogućava nasilje kao i sveopšte ignorisanje i poricanje problema moraju biti iskorenjeni“, rečeno je tokom današnjeg skupa uz napomenu da nisu dovoljne promene samo u zakonima i protokolima, proklamacije i obećanja u predizbornoj kampanji, već je „potrebna promena starih normi, kulture i mentaliteta, koji ženu ne vide kao ravnopravno ljudsko biće, već kao predmet za zadovoljenje muških potreba ili neplaćenu radnu snagu“, saopšteno je na današnjem skupu.

Na kraju skupa okupljeni su ostavili na betonu ispisane kredom poruke podrške ženama iz Bosne i Hercegovine.


​AA / BHRT