Protesti u 13 gradova: Žene širom Hrvatske danas šetaju za brutalno ubijenu Nizamu Hećimović :: Semberija INFO ::

 

Protesti u 13 gradova: Žene širom Hrvatske danas šetaju za brutalno ubijenu Nizamu Hećimović


Ženske organizacije i inicijative u Hrvatskoj organizuju danas javnu akciju "Sigurnost žena je odgovornost države", a protestnom šetnjom žele, kako su najavili, ispratiti brutalno ubijenu Nizamu Hećimović.
 
Akcija će biti sprovedena u čak 13 gradova širom Hrvatske, a organizaciju potpisuje Ženska mreža Hrvatske.

– Ovom akcijom žene ispraćaju brutalno ubijenu Nizamu Hećimović. Njeno ubistvo pokazalo je još jednom nefunkcionisanje sistema zaštite žena od nasilja. Izražavamo solidarnost sa ženama u BiH koje istovremeno kad i mi traže veću djelotvornost u zaštiti od nasilja – stoji u saopštenju Ženske mreže Hrvatske, koja okuplja više hrvatskih udruženja i inicijativa koje se bore za ženska prava.

Oni su Vladi Hrvatske, Ministarstvu pravosuđa i upravi Republike Hrvatske uputili nekoliko zahtjeva, a to su: da vlada hitno osnuje radnu grupu koja će raditi na donošenju zakonskih rješenja za regulisanje femicida, definisanje femicida kao posebnog krivičnog djela u Krivičnom zakonu, donošenje zakona koji će regulisati sve oblike nasilja nad ženama i staviti sankcionisanje nasilja nad ženama isključivo u krivičnu sferu, donošenje Nacionalne strategije koja uključuje sve oblike nasilja nad ženama, u skladu s Istanbulskom konvencijom i s predviđenim sredstvima za provedbu u državnom proračunu, piše Klix.
 
Akcija će se održati u deset časova u Malom Lošinju, Vukovaru i Križevcima, u 10.30 u Korenici, u 11 časova u Zagrebu i Karlovcu, u 13 časova u Pakracu, te u 16 časova u Splitu, Rijeci, Osijeku, Zadru, Bjelovaru, Šibeniku, Virovitici i Belom Manastiru.

(Srpska info)