Nešić osudio potez Hrvatske; Riječ o najbrutalnijem gušenju medijskih sloboda i slobode govora :: Semberija INFO ::

 

Nešić osudio potez Hrvatske; Riječ o najbrutalnijem gušenju medijskih sloboda i slobode govora


Фото - РТРС
Predsjednik DNS-a Nenad Nešić najoštrije je osudio potez Republike Hrvatske da u zemlju zabrani ulazak predsjedniku Udruženja novinara Republike Srpske Danijelu Simiću zbog njegovog izvještavanja iz Donbasa.

- San svakog vrhunskog novinara, ratnog reportera jeste da izvještava sa ratišta. Čisto sumnjam da će Hrvatska zabraniti ulazak i novinarima CNN-a i ostalih svjetskih medijskih kuća koji su izvještavali iz Ukrajine. Očito je riječ o najbrutalnijem gušenju medijskih sloboda i slobode govora - ocijenio je Nešić.

On je zapitao da li su ovo evropske vrijednosti čije se poštovanje od nas traži.

- Je li li cenzura mišljenja i izražavanja evropski standard kome težimo i čije poštovanje od nas traže? Ako je to standard onda se mi trebamo potruditi da zabranimo ulazak svim novinarima medijskih kuća u Hrvatskoj koji glorifikuju Oluju, to najmasovnije etničko čišćenje nakon Drugog svjetskog rata! - kaže Nešić.

Prvi čovjek DNS-a izrazio je i žaljenje što je izostala reakcija novinarskih udruženja u BiH.

- Ne trebaju oni braniti Danijela Simića, ali trebaju braniti pravo na stav i slobodu izvještavanja. Danijel Simić je bio dovoljno hrabar da rizikuje svoj život i ode na mjesto ratnih sukoba i njemu ne treba zaštita od bilo koga. Ono što se mora braniti jesu osnovna ljudska prava i slobode kao demokratske i civilizacijske vrijednosti - poručio je Nešić.

Podsjećamo, novinar Danijel Simić zadržan je juče na graničnom prelazu Batrovci, sa hrvatske strane, gdje je čekao tri sata bez ikakvog obrazloženja, zatim je priveden na informativni razgovor, a potom mu je uručeno rješenje o odbijanju ulaska u zemlju.


RTRS