Kula Beograd zasijala u slavu Cerske bitke :: Semberija INFO ::

 

Kula Beograd zasijala u slavu Cerske bitke


BEOGRAD- Kula Beograd zasijala je sinoć u znak sećanja na pobjedu srpske vojske nad austrougarskim trupama tokom Cerske bitke, prve velike pobjede Srbije u Prvom svjetskom ratu.

"Počast srpskoj vojsci koja je izvojevala pobedu nad austrougarskim trupama tokom Cerske bitke odata je sinoć na Kuli Beograd na veličanstven način", saopštili su iz Kule Beograd i podsjetili da su vojne operacije vođene u slivu rijeke Jadar od 14. do 20. avgusta 1914. godine ušle u anale ratovanja, jer su srpski vojnici uspjeli da naprave nevjerovatan obrt i da pređu iz odbrane u napad.

U slavu te pobjede srpske vojske Stanislav Binički je napisao Marš na Drinu, čuvenu kompoziciju koja se izvodi širom svijeta, a o ovoj slavnoj bici 1964. godine snimljen je i film u režiji Živorada Žike Mitrovića, u kom su igrala najslavnija imena jugoslovenskog glumišta u to vreme.

Nizom fascinantnih projekcija na Kuli Beograd, novom simbolu srpske prestonice, Belgrade Waterfront nastoji da njeguje sjećanje na najslavnije događaje i ličnosti iz naše istorije koji su zauvijek zadužili Srbiju.


Tanjug / Glas Srpske