IGOR BRAUNOVIĆ NA ČELU BORACA VETERANA SRBIJE I REPUBLIKE SRPSKE: ZASLUGA DJELIMA ISKOVANA :: Semberija INFO ::

 

IGOR BRAUNOVIĆ NA ČELU BORACA VETERANA SRBIJE I REPUBLIKE SRPSKE: ZASLUGA DJELIMA ISKOVANA


Фото - В. Митрић

Mr Igor Braunović, predsjednik „Naše Drine“, izabran je na Osnivačkoj skupštini Udružnja ratnih i vojnih veterana Srbije Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/, u Ljuboviji, kraj Drine za njenog predsjednika.

Ovaj ugledni privrednik, nosilac nagrade „Kapetan Miša Anastasijević, dokazani junak, borac i veliki poštovalac boraca i njihovih familija, rodoljub i pravdoljub, zadužbinar i dobrotvor, vojvoda po blagoslovu SPC, nosilac Hilandarske spomenice i Spomenice 549 motorizovane brigade Car Dušan Silni u Prizrenu, odlikovan je i Ratničkim krstom za učešće u ratnim operacijama.



Borci sa obje obale Drine nisu imali dilemu ko da im bude na čelu. Jednoglasno su dali glas Braunoviću, čovjeku koji, kako su istakli, „nije pomagao samo onome ko mu se nije obratio“. Ovaj skup preživjelih div junaka minulog rata, čiji je domaćin bila Azbukovica, kako kaže čuveni ratnik Branislav Puhalo, „ocijenio je da je za Braunovića uvijek bila, ostala i biće Drina, kičma srpskog roda u svakom pogledu i da naš rod niko i ničim, i nikad, ne može da omeđi.

- Moja šestočlana porodica ostala je, posle požara, bez krova nad glavom - priča nam Ljilja Popović iz Runjana, kod Loznice. - Prvi koji nam je pomogao bio je Braunović, veliki čovjek. U međuvremenu, opet imamo krov nad glavom, a sigurna sam da se, pored nas živih, njemu i njegovim najmilijih, za zdravlje mole i naši preci koji su 12 generacija davali sveštenike, a imamo dokaze i o učešću nekih na Kosovskom boju. - Igor je duša od čoveka
u svakom pogledu.

Mladi aktivista „Naše Drine“, Petar Banković, kaže da je Braunović, na čelu ove organizacije pokazao, ne samo brigu o očuvanju njene i ljepote njenog priobalja, već što je, kroz akciju podizanja spomenika čuvenom junaku sa Košara, Milošu Ćirkoviću, povezao sav naš rod i sve naše krajeve sa Drinom i obrnuto“.

- Kao što je vladika Nikolaj, u duhovnom i kulturnom smislu, uticao na naš narod u Kraljevu u okolini, „čijim dolaskom su prestali i da psuju, kako je govorila čuvena Isidora Sekućić, tako je Igor Braunović kroz „Našu Drinu“ svima nama, ali i svima oko nas koji ljubimo svoj rod i otadžbinu ulio snažnu energiju i ljubav za sve ono što je sveto i što treba da se čuva kao zjenica oka svog“.

Akademik proferor dr Mirko Kerkez, predsjednik Naučnog veća SKANU, pozdravio je izbor Braunovića za predsjednika boraca Srbije i Republike Srpske, dodajući: - Uz sve kvalitete, Igor je pametan, mudar i obrazovan čovek, nesalomiv, požrtvovan i istrajan, primjer svima oko nas i zato smo ga nagradili Specijalnom poveljom Srpske kraljevske akademije naučnika i umjetnika.

Za predsjednika Skupštine udruženja izabaran je Duško Vukotić, ratni komandant „Vukova sa Drine“.Za počasnog predsjednika izabran je general Bratislav Dikić a za predsjednika ratnih veterana i njihovih potomaka Bojan Savić. Veterani sa dvije obale Drine proslavili su svoju krsnu slavu Svetog Lazara.


​Za Semberija info - Mladen Vasilić