Patrijarh Porfirije: Porodica je najznačajniji oblik zajednice za društvo, narod i državu :: Semberija INFO ::

 

Patrijarh Porfirije: Porodica je najznačajniji oblik zajednice za društvo, narod i državu


Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ/ bs
Svaki narod je jedna porodica, svako društvo je jedna porodica, svaka država je jedna porodica ili su pak pozvani da budu porodica, to znači da ti oblici organizovanja života treba da počivaju na slobodi s jedne strane i na ljubavi s druge strane, rekao je patrijarh srpski Porfirije.

Patrijarh srpski Porfirije, koji prisustvuje manifestaciji "Dani porodice" u Beogradu, naveo je za RTS da je porodica najznačajniji oblik zajednice za jedno društvo, za jedan narod, za jednu državu.

- Svaki narod je jedna porodica, svako društvo je jedna porodica, svaka država je jedna porodica ili su pak pozvani da budu porodica, to znači da ti oblici organizovanja života treba da počivaju na slobodi s jedne strane i na ljubavi s druge strane. Šta to znači? To znači da svaki čovjek, ako nas uči i Jevanđelje, jedinstvena je ličnost, ima svoj poseban pečat, svoj poseban i specifičan dar - rekao je patrijarh.

- I na temeljima ljubavi i slobode razvijajući taj dar, kroz svoj dar, daruje sebe drugim članovima te široke, velike porodice, familije, ali isto tako biva obogaćivan kroz svoj dar, darovima drugih članova onoga što zovemo narod. Međutim, u kojoj mjeri će neko biti uspješan i značajan u jednom kontekstu šire porodice, naroda, društva ili države, zavisi prije svega od porodice užem smislu te reči. Zato je crkva nazvala porodicu užem smislu te riječi malom crkvom, želeći da pokaže da je to najznačajniji, najvažniji okvir organizovanja života unutar kojeg se pojedinac razvija kao ličnost - naveo je patrijarh srpski Porfirije.

(RTS)