Parlamentarni izbori u Crnoj Gori godinu i po prije roka i nakon pada dvije vlade :: Semberija INFO ::

 

Parlamentarni izbori u Crnoj Gori godinu i po prije roka i nakon pada dvije vlade



U Crnoj Gori se danas održavaju parlamentarni izbori na kojima će se pred biračima naći 15 lista stranaka i koalicija. Biračka mjesta su otvorena, a pravo glasa ima 542.468 građana.

Ključni politički akteri u prvi plan stavili su socijalna pitanja i rješavenja društvenih i privrednih problema.

Ovi izbori, održavaju se četrnaest i po mjeseci prije regularnog roka, i poslije pada dvije vlade.

Aktuelna, vlada Dritana Abazovića je duže u tehničkom mandatu nego što je imala podršku u parlamentu. Zato se s posebnom pažnjom iščekuje raspored snaga novog skupštinskog saziva, i dogovori koji bi doveli do stabilne većine za formiranje izvršne vlasti i izlazak iz političke i institucionalne krize koja u Crnoj Gori traje dvije i po godine.

Pozicije glavnih aktera političke scene kao da se već znaju i u Crnoj Gori se favoritom smatra Pokret Evropa sad, koji na prethodnim parlamentarnim izborima nije ni postojao, a sada, očekuju da budu okosnica nove vlade. Navode da imaju veliki koalicioni kapacitet i da su svjesni da je stabilnost vlade preduslov za dalje reforme.

"Ja sam ubijeđen da će izborni rezultat upravo diktirati ko će biti u novoj vladi. Dakle, mi ćemo na osnovu toga vidjeti ko je prihvatljiv koalicioni kapacitet našim biračima, i ja smatram, iskreno da je to najbolji način da mi odredimo buduću koaliciju. Saradnja sa DPS-om ne dolazi u obzir", kazao je Vasilije Čarapić iz pokreta Evropa sad, prenosi RTS.

U DPS-u, čiju listu sada predvodi Danijel Živković, smatraju da su tokom dvije i po godine otkako su u opoziciji, uz reforme i promjene unutar stranke, koncipirali izborni program po mjeri potreba građana i stvorili poziciju koja će im obezbijediti učešće u stvaranju političke stabilnosti u zemlji.


Nezavisne novine