Navodno izvedena najveća kripto-prevara u istoriji Hrvatske :: Semberija INFO ::

 

Navodno izvedena najveća kripto-prevara u istoriji Hrvatske


Kompanija za trgovanje kriptovalutama, "BitLucky" iz rijeke u Hrvatskoj, direktora Luke Burazera, navodno je oštetila gotovo 1.000 hrvatskih investitora za milione evra u kriptovalutama, piše "Jutarnji list".

Poslovni krah široj javnosti nepoznate kompanije "BitLucky" već se naziva "najvećom kripto prevarom u Hrvatskoj".

Više sagovornika je za "Jutarnji" potvrdilo da je Burazer, 30-godišnji direktor i poznato lice hrvatske kripto zajednice, sve račune kompanije "očistio", da je novac ulagača nestao, a on se navodno sakrio na nepoznatoj lokaciji u Lici.

Njegovi su klijenti i investitori, kako piše "Jutarnji list", o svemu obavijestili policiju i angažovali advokate.

Burazer je svim klijentima "BitLuckyja", koji su kod njega uložili novac uz obećanje visoke zarade na trgovini kriptovalutama, juče poslao iskren mejl. "Poštovani klijenti, nizom loših trejdova i odluka nažalost doveo sam stanje firme u kriznu situaciju. U sljedećim danima ćemo imati više informacija", stoji u poslatoj poruci prema klijentima.

"Jutarnji list" navodi da je kontaktirao Burazera, ali da je on isključio telefon, ne odgovara na mejlove, a obrisao je i sve profile na društvenim mrežama.

U članku koji je "Jutarnji list" objavi oko potencijalno najveće kripto prevare u Hrvatskoj spekulisalo se o iznosu od oko 70 miliona dolara, stvaran iznos je ipak mnogo manji. Riječ je ipak o puno manjem iznosu koji se procjenjuje na 15 miliona dolara što je potvrđeno od strane grupe investitora. U članku koji je objavio "Jutarnji" spekuliše se u iznosu od desetak miliona dolara dok je vrijednost u kripto valutama nešto veća te varira zavisno o cijenama kripto valuta na mjenjačnicama.

Ko su glavni akteri "BitLucky afere"?

Luka Burazer - direktor kompanije i "glava operacije", slovio za vrhunskog "trejdera" i osoba koja je znala šta govori kada su u pitanje kripto valute.

Početkom 2018. godine, putem društvenih mreža promoviše svoje usluge i nudi natprosječnu zaradu da bi već sredinom 2018. godine Hrvatska mreža poslovnih anđela (CRANE) i partner HAMAG BICRO organizovali Startup srijedu s temom "Ripple – kriptovaluta ili ne?", na kojoj je glavni predavač baš Luka Burazer.

Prvih par godina ispoštovao je većinu Ugovora koje je imao s klijentima i fokusirao se na manji broj Ugovora kako bi pružao što bolje usluge i kako bi ostao fokusiran na "trejdovanje", prenose "KriptoVijesti".

Uvijek je odbijao usluge za promociju u vidu intervjua ili članaka u kojima se spominje njihova kompanija i usluge koje nude.

Eugen Travalja - izvršni direktor kompanije, čovjek od povjerenja, prvi u kontaktu s klijentima, zadužen za primanje stranka u kancelariju na Korzu te u komunikaciju putem mejlova ili telefona. Osoba koju se kontaktiralo za produženje Ugovora ili isplate. Prema njegovim riječima, nije zadužen za "trejdovanje" već za komunikaciju sa strankama i administrativnim poslovima.

Travalja, zaljubljenik u ribolov, komunikativan, čest učesnik društvenih događanja nestaje zajedno sa Lukom Burazerom na nepoznatu lokaciju.

Navodni partner ribolovovačke prodavnici u Rijeci što oni negiraju iako su na društvenim mrežama objavili taj detalj. Prema nekim navodima, Eugen je navodno pobjegao sa suprugom i maloljetnim dijetetom.
Vedrana Golušin - sekretarica društva, zadužena za slanje i primanje Ugovora

Golušinova, vjerenica direktora kompanije Luke Burazer, trebali su se vjenčati 10. juna 2023. godine u Župi. Sv. Lucije u Kostreni. dok je zabava bila planirana na stadionu NK Grobničan. Sa njome se prvom stupilo u kontakt u popodnevnim satima 18. maja nakon gašenja servera kada su krenule sumnje da su investitori oštećeni. Izjavila je da je Luka sve izgubio, te da oštećeni imaju potpuno pravo tražiti usluge advokata i da oni znaju posljedice svega.

Vedrana nestaje zajedno s Lukom Burazerom i Eugenom Travaljom te im se od 18. maja gubi svaki trag.

(Nezavisne)