Kolika kazna slijedi masovnom ubici: Od doživotnog zatvora spasavaju godine :: Semberija INFO ::

 

Kolika kazna slijedi masovnom ubici: Od doživotnog zatvora spasavaju godine


Višestruki ubica U. B. Iz Mladenovca najvjerovatnije neće moći da bude osuđen na doživotnu kaznu zatvora jer u momnentu izvršenja zločina nije napunio 21 godinu, kažu sagovornici portala N1. Ipak, postoji mogućnost da ubica bude lišen slobode na duže vrijeme.

Prema članu 114 Krivičnog zakonika Srbije, za djelo teškog ubistva propisana je kazna zatvora od 10 godina do doživotnog zatvora. Iako je sam zločin, prema riječima advokata Andreje Čiftelića, dovoljan za 40 godina ili doživotnu kaznu zatvora, to neće biti slučaj jer počinilac nije napunio 21 godinu.

“U stavu dva člana 44a krivičnog zakonika Srbije je navedeno da ‘doživotni zatvor ne može se izreći licu koje u vrijeme izvršenja krivičnog djela nije navršilo dvadeset jednu godinu života’, što je kako stvari stoje slučaj kod ovog teškog ubistva”, kaže Čiftelić za portal N1 Beograd.

U izjavi za Tanjug advokat Veljko Delibašić je naveo da bi u tom slučaju, maksimalna kazna mogla da bude 20 godina.
Ipak, prema riječima advokata Nebojše Bogdanovića, moguće je da ubica provede i cijeli život pod nadzorom.

“Ako se procijeni da je opasan za društvo moguće je da po isteku zatvorske kazne bude smješten u odgovarajuću zdrastvenu instituciju”
, navodi Bogdanović za N1 info.

Najveće kazne zatvora od 40 godina u Srbiji se izriču za teško ubistvo, višestruko, ubistvo najviših državnih organa, organizovani kriminal, terorizam i ratne zločine. Ubica U.B. ubio je osmoro, a ranio 14 ljudi.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio u obraćanju javnosti da je to „teroristički čin“ i „da zlikovac više svjetlost bijelog dana vidjeti neće“, da „iz zatvora izaći neće“.

(N1BIH)