POČEO “LOV" NA RADNU SNAGU: U Trebinju i Dubrovniku već razmišljaju o radnicima za novu turističku sezonu :: Semberija INFO ::

 

POČEO “LOV" NA RADNU SNAGU: U Trebinju i Dubrovniku već razmišljaju o radnicima za novu turističku sezonu


KAKO se bliži kraj zime poslodavci iz Dubrovnika sve su češći posetioci Trebinja gde traže radnu snagu za predstojeću sezonu, i to najviše u sektorima hotelijerstva i ugostiteljstva, trgovine kao i građevinarstva.
Mnogo veće plate, bolji uslovi za rad najveći su razlog što iskusni radnici iz Trebinja, ali i cele Hercegovine prihvataju ponude iz Dubrovnika i okoline.

- Već pet godina radim u jednom hotelu u Dubrovniku na održavanju i prezadovoljan sam, a sve veći broj je mladih iz Trebinja koji nam se pridružuju. Tokom zimske pauze kada nisam radio imao sam 60 odsto plate jer poslodavac ne želi da izgubi naše radnike sa kojima je zadovoljan. Plate sada nisu ispod 800 evra, sve zavise gde radite. S tim novcem u Trebinju možete mnogo bolje živeti nego zaposleni u nekim dobrim preduzećima - kaže za "Novosti" Milenko K. iz Trebinja.

On ističe da poslodavci iz Dubrovnika preko svojih zaposlenih traže dodatnu radnu snagu iz Trebinja.

- Kako se bliži sezona sve veća je potreba za radnicima, a otvorena su radna mesta na raznim pozicijama. Ono što bi istakao u Dubrovniku ostaju da rade samo oni koji su spremni da zasuču rukave, jer nema posla na kojem se može "zabušavati". Toga su uglavnom svesni svi oni koji prihvate ponude i malo je onih koji odustaju što odgovara poslodavcima - dodao je Milenko i istakao da zajedno sa njim tokom sezone radi i supruga.

Na drugoj strani trebinjske gazde se hvataju za glavu. Radnici im odlaze zbog boljih uslova i većih plata koje oni ne mogu ponuditi. Prosečna plata radnika u ugostiteljstvu u Srpskoj je od 800 do 1.200 maraka.

- Imamo određene poteškoće prilikom nalaženja sezonskih radnika. Dubrovnik nam je konkurencija kao i svim ugostiteljima u Trebinja. To je trend na koji niko od nas ne može da utiče, nažalost. Mi smo ove godine krenuli u pravcu razmišljanja da potražime radnu snagu u opštinama u blizini. Jednostavno nismo u mogućnosti da ponudimo tolike plate - navode ugostitelji iz Trebinja.

(Novosti.rs)