Dačić: Neće biti priznanja Kosova, niti uvođenja sankcija Rusiji :: Semberija INFO ::

 

Dačić: Neće biti priznanja Kosova, niti uvođenja sankcija Rusiji


Фото - Танјуг
NOVI SAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocijenio je juče da su odnosi Srbije sa SAD u usponu, ali da neće biti promjene u ključnim stavovima srpskog rukovodstva o priznanju takozvanog Kosova i uvođenju sankcija Ruskoj Federaciji.

 “Da li će oni koji traže sankcije prema Rusiji promeniti stav prema našem teritorijalnom integritetu?”, upitao je Dačić.

On je za RTV rekao da u vezi sa pitanjem Kosova Srbija ima svoje crvene linije i da ne želi ponovo da pregovara o zajednici srpskih opština.

“To je potpisano, a ne dobijamo. Ako potpisujemo nešto što nećemo dobiti, šta će nam to?”, upitao je Dačić.

On je napomenuo da su hapšenja i pucnji na djecu na Badnji dan sramota.

“Važno je sačuvati mir, ali i pokazati da mi mislimo ozbiljno”, poručio je Dačić.

Govoreći o ulasku samozvanog Kosova u međunarodne organizacije, Dačić je rekao da smatra da Priština suštinski nema uslova da uđe u Savjet Evrope, ali da ako dođe do pokušaja prijema Srbija u tome neće učestvovati.

Povodom današnjeg sastanka predsjednika Srbije Aleksanda Vučića sa višim savjetnikom Stejt departmenta Derekom Šoleom, Dačić je rekao da će i on učestvovati u tim razgovorima u svojstvu ministra spoljnih poslova i naveo američku ocjenu da su odnosi dvije zemlje u usponu. Dačić je precizirao da se to odnosi na pitanja koja nisu sporna za dvije zemlje - ekonomska, kulturna, naučna saradnja, energetika.

Kada je riječ o njegovom boravku u Istočnom Sarajevu na proslavi Dana Republike Srpske Dačić je naglasio da Srbija nijednim svojim potezom nikada nije ugrozila teritorijalni integritet BiH i da nema potrebe da se ublažava nešto što neko hoće da prikaže kao udarac.

Sa druge strane, upitao je Dačić, kako to da su neki međunarodni faktori protiv postojanja Republike Srpske, a da, sa druge strane, priznaju “republiku Kosovo”.


Glas Srpske