Ana Brnabić: Za Kipar važe rezolucije UN, a za Srbiju ne važe :: Semberija INFO ::

 

Ana Brnabić: Za Kipar važe rezolucije UN, a za Srbiju ne važe


Premijerka Ana Brnabić rekla je danas da se primenjuju dupli standardi u međunarodnim odnosima prema teritorijalnim sporovima i navela primer Kipra i KiM koje je nemačko Ministarstvo spoljnih poslova tretira na različite načine.

„Nemačko Ministarstvo spoljnih poslova je reklo da rešenje dve Nemačke nije opcija za Kipar, nego je jedino rešenje kroz UN i poštovanje relevantnih rezolucija UN. Dakle, dve države nije opcija za Kipar, a kada govore o Srbiji to je valjda jedina opcija i nije opcija poštovanje rezolucija UN. Ali takva je realnost i mi moramo da radimo u tim okvirima, da očuvamo Srbiju i predsednik Vučić radi na tome”, rekla je premijerka za TV Pink.

Objasnila je da se mora raditi na ekonomskom jačanju Srbije paralelno sa zaštitom nacionalnih interesa u političkoj sferi.

„Politički morate da štitite interese našeg naroda, uključujući KiM, ali s druge strane morate i dalje da gradite mostove sa onima koji kažu da za Kipar rezolucija UN važi, a na Srbiju nikako ne sme da se primeni”, primetila je premijerka Brnabić, preneo je Tanjug.

Ana Brnabić: Nemam nikakva očekivanja od Šolea, osim da se formira ZSO

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da, pred posetu savetnika u Stejt departmentu Dereka Šolea Beogradu, nema ni dobra ni loša očekivanja, već samo da SAD ispune obećanje o formiranju Zajednice srpskih opština na KiM.

„Nemam nikakva očekivanja, ni dobra ni loša. Jedino što je važno i što je na stolu je obećanje SAD-a da će se krenuti sa formiranjem ZSO i to bi bilo dobro, to bi bila implementacije Briselskog sporazuma”, rekla je premijerka za TV Pink.

Ona je naglasila kako se ne dešavaju slučajno brojni medijski napisi i priče o predsedniku Aleksandru Vučiću i njegovom sinu Danilu u ovom trenutku.

„Ne dešava se ovo sve slučajno. Ti brutalni napadi na Aleksandra Vučića preko njegove porodice i Danila se dešavaju zato što su deo kampanje pritisaka na predsednika Vučića pred sve predstojeće značajne posete i teške razgovore i u tome ne učestvuju samo mediji u Srbiji, nego i u regionu, a pre svega u Hrvatskoj”, izjavila je Brnabićeva, prenosi Tanjug.

Dodala je kako donekle razume zašto ta kampanja ide iz Hrvatske, jer je u vreme vlasti Aleksandra Vučića počelo da se govori o zločinima počinjenim u NDH.


Politika