EU: Odmah vratiti slobodu kretanja, uključujući i vjerske vođe :: Semberija INFO ::

 

EU: Odmah vratiti slobodu kretanja, uključujući i vjerske vođe


BRISEL- Evropska unija saopštila je da se na Kosovu mora odmah i bezuslovno vratiti i garantovati “potpuna i nesmetana sloboda kretanja svih građana i zajednica, uključujucći tu i vjerske vođe” i traži da “obje strane u potpunosti sprovedu sve svoje obaveze iz dijaloga”.

-Evropska unija oštro osuđuje napade na Euleks, Kfor i kosovsku policiju i poziva na maksimalnu suzdržanost i hitnu akciju da bi se bezuslovno deeskalirala situacija, što uključuje uzdržavanje od provokativnih radnji, prijetnji ili zastrašivanja - saopštila je sinoć Nabila Masrali, portparolka za spoljnu politiku EU.

EU navodi da je situacija na sjeveru Kosova i dalje napeta i da se “mora poštovati vladavina prava, a bilo kakav oblik nasilja neće biti tolerisan”.

U saopštenju EU “apeluje na predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih organa u Prištini Aljbina Kurtija da lično doprinesu političkom rešenju u cilju smirivanja tenzija i dogovora o daljem putu u interesu stabilnosti, bezbjednosti i dobrobiti svih lokalnih zajednica”, a EU “aktivno podržava ove napore”.

-Očekujemo da se Kosovo i Srbija vrate zalaganju stvaranja ambijenta pogodnog za pomirenje, regionalnu stabilnost i saradnju za dobrobit svojih građana, što uključuje i zaštitu srpskog stanovništva na sjeveru Kosova - saopštila je Masrali.

Masrali ističe da će se napori za postizanje dogovora o uklanjanju barikada na putevima nastaviti bez odlaganja i dodaje da EU “poziva obje strane da se konstruktivno angažuju”.

Ona podsjeća da su visoki predstavnik za spoljnu i bezbjednosnu politiku Jozep Borel i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak u kontaktu sa liderima Kosova i Srbije, kao i sa Euleksom i Kforom i nastavljaju da pažljivo prate stanje na terenu.


Tanjug / Glas Srpske