Srbi 17. dan na barikadama na sjeveru KiM: Mirno jutro nakon rafalne paljbe u Zubinom Potoku :: Semberija INFO ::

 

Srbi 17. dan na barikadama na sjeveru KiM: Mirno jutro nakon rafalne paljbe u Zubinom Potoku


ZUBIN POTOK- Srbi na sjeveru Kosova i Metohije 17. dan su na barikadama, zahtjevajući oslobađanje svojih protivpravno uhapšenih sunarodnika, povlačenje specijalnih jedinica kosovske policije sa sjevera pokrajine i povlačenje tajnih spiskova za hapšenja Srba.

Jutro je mirno nakon sinoćnje pucnjave u Zubinom Potoku, prenosi RTS.

Kfor je potvrdio da je sinoć došlo do pucnjave u Zubinom Potoku, dodajući da u tom incidentu nije bilo povrijeđenih, niti je pričinjena materijalna šteta.

U saopštenju misije Kfora navodi se da je pucano u blizini jedne od njihovih patrola, prenijela je “Koha”.

-Možemo da potvrdimo da je pre nekoliko sati patrola Kfora, dok je dežurala u okolini Zubinog Potoka, čula i vidjela nekoliko pucnjeva u njenoj blizini. Povrijeđenih nema i nema materijalne štete. Provjeravamo činjenice sa terena i naknadno ćemo objaviti više detalja - naveli su iz Kfora.

Kfor je ovim saopštenjem demantovao navode prištinskih medija da je napadnuta jedinica te vojne misije.

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić demantovao je sinoć pisanje prištinskih medija da je u Zubinom Potoku napadnuta jedinica Kfora.

-To su nove dezinformacije u nizu koje plasira Priština, sa ciljem da uvuku Kfor u svoje prljave igre i sukob sa srpskim narodom - rekao je Rakić za TV Pink.

Istakao je da se nije desio nikakav napad na Kfor, da Srbi poštuju Kfor jer su oni na Kosovu i Metohiji u skladu sa Rezolucijom 1244.

-Trenutna situacija je mirna, ljudi su na barikadama - dodao je Rakić.

On je istakao da Srbi žele oslobađanje uhapšenog policajca Dejana Pantića, koji je 10. decembra uhapšen na Jarinju.

Kosovska policija saopštila je sinoć da nije bilo napada na njene pripadnike niti bilo kakve razmjene vatre.

U saopštenju objavljenom na „Fejsbuku“ nakon medijskih izvještaja da je u okolini Zubinog Potoka došlo do rafalne paljbe se navodi da nije bilo napada na kosovsku policiju, niti razmjene vatre između kosovske policije ili bilo koje grupe.

Šef Kabineta predsjednice privremenih prištinskih institucija Bljerim Velja takođe je rekao da kosovska policija “nije uključena ni u kakve okršaje”.

On je na svom „Tviter“ nalogu ocijenio da, kako je naveo, “srpski prorežimski mediji pokušavaju da izazovu oružanu konfrotaciju na Kosovu”.

Nakon sastanka predsjednika Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić sa vojnim vrhom, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović uputio se u Rašku.

-Zadaci koje je dobila Vojska Srbije i ja kao načelnik Generalštaba su precizni i jasni, i biće sprovedeni u potpunosti  istakao je Mojsilović i dodao da je situacija složena i da zahteva prisustvo Vojske Srbije duž administrativne linije.

On je poručio da ne može mogu da priča o tome šta se desilo u Zubinom Potoku.

-Samo mogu da kažem da će svi zadaci vojske biti ispunjeni u potpunosti - dodao je Mojsilović.

Priština je juče zabranila srpskom patrijarhu Porfiriju da uoči Božića ode u Pećku patrijaršiju.

Patrijarh je saopštio da ne odustaje od namjere da služi u Pećkoj patrijaršiji i očekuje da ta, kako je naveo, krajnje diskriminatorska odluka bude stavljena van snage.


Tanjug / Glas Srpske