HRVATSKA PONOVO PRISVAJA TESLU :: Semberija INFO ::

 

HRVATSKA PONOVO PRISVAJA TESLU


Ministarstvo kulture i informisanja Srbije najoštrije je danas osudilo namjeru Hrvatske da na Svetskoj izložbi “Dubai ekspo” 2020. Nikolu Teslu predstavi kao hrvatskog naučnika i inovatora.

“Nedopustiv je pokušaj prisvajanja ovog srpskog naučnika koga celokupna svetska javnost prepoznaje i pamti kao Srbina koji je veliki deo svog života proveo u Americi”, piše u saopštenju Ministarstva.

“Do sada nebrojeno puta ponovljen pokušaj prisvajanja srpskog naučnika i neprimereno krivotvorenje istine neće doneti nikakvo dobro, niti dobit Hrvatskoj”, ističe se u saopštenju Ministarstva kulture i informisanja.
Podsjeća se da “u enciklopedijama, naučnim radovima i popularnim tekstovima na svim jezicima stoji istorijski jedino tačan podatak koji Nikolu Teslu stavlja u red najznačajnijih srpskih naučnika”.

“Nikola Tesla pripada svetu po svojim naučnim doprinosima i izumima, ali srpskom narodu po svom poreklu. Nikakvi tragikomični pokušaji falsifikovanja tu jednostavnu istinu ne mogu da promene”, ističe se u saopštenju Ministarstva.

Radio-televizija Srbije je ranije danas objavila da na Svjetskoj izložbi “Dubai ekspo”, koja se održava slijedeće godine, Hrvatska planira da kao jednu od najistaknutijih ličnosti svoje zemlje predstavi i srpskog naučnika Nikolu Teslu, rođenog u hrvatskom mjestu Smiljane.

“Nikola Tesla će se naći u društvu hrvatskih naučnika i inovatora, kao što su pronalazač iz 16. veka Faust Vrančić, ali i, prema nedavnim procenama najbogatiji Hrvat Mate Rimac, inovator i vlasnik kompanije “Rimac automobili”, prenosi RTS.

(b92)